Juomatarviketukku Lappo Oy | Kulkuripellontie 5 21420 Lieto | +358 50 526 3100 | [email protected]

Pastörointi

Siideri- ja mehukauden ollessa kuumimmillaan Lappo käyttää hetken puhuakseen pastöroinnista ja käymisprosessista.

Pastörointi on prosessi, jossa ainetta, tässä tapauksessa olutta tai siideriä, kuumennetaan mikrobiologisen toiminnan pysäyttämiseksi. Kuumuus tappaa nesteessä olevan hiivan, mikä lopettaa käymisen. Samalla se pidentää oluen tai siiderin säilyvyyttä. Kuumuus kuitenkin myös nopeuttaa oluen ja siiderin aromien katoamista ikääntymisen myötä, varsinkin jos prosessissa on ollut runsaasti läsnä happea. Pastoröinti tehdäänkin yleensä, kun juoma on pullotettu ja happi on minimoitu.

Pastörointia mitataan pastörointiyksiköllä PU, joka vastaa 1 minuutin aikana 60 C -asteessa tapahtuvaa eliöiden tuhoutumista. Olutta ja vastaavia pastöroidaan yleensä 15 PU:ta, eli 15 minuuttia tuossa 60 -asteessa.

Kotioloissa pastörointia voi kokeilla pullotetulle juomalle kuumentamalla pullot vesihauteessa lämpimäksi. Tämä onnistuu helpoiten termostaatillisessa kattilassa, jossa lämpötilaa pystyy pitämään vakiona. Kattilan pohjalle on syytä asettaa jonkinlainen välipohja, jotta vastus ei tule liian suoraan kontaktiin pullon kanssa. Lisäksi pullot on syytä esilämmittää lämpimällä hanavedellä, muuten liian nopea lämpötilan nousu saattaa rikkoa pullon.

Lue myös...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *