Julkaistu Jätä kommentti

Lapon sahtiresepti

Sahtiresepti Lappo sahtiohje

Lapon sahtiresepti

Lapon sahtiresepti on kotikeittiössä rennolla otteella valmistuva aloittelevan sahti-ihmisen ohje. Tarvitset vain jomman kumman valmiista sahtimallasseoksistamme, kattilan, käymisastian, vettä ja kärsivällisyyttä.

Lappo vaalea sahtimallas Lappo tumma sahtimallas

Lapon vaalea sahti

Lapon tumma sahti

VALMISTUSOHJE

  • Pullahiivaa ja katajaa oman maun mukaan.
  • Lämmitä isossa puhtaassa kattilassa kylmää hanavettä 21 litraa 42 asteiseksi.
  • Lisää maltaat. Asioiden helpottamiseksi suosittelemme käyttämään mäskäyspussia.
  • Jatka lämmitystä 63 asteeseen ja pidä tässä lämmössä 15 minuuttia.
  • Jatka lämmitystä 67 asteeseen ja pidä tässä lämmössä 45 minuuttia.
  • Jatka lämmitystä 72 asteeseen ja pidä 15 minuutin tauko.
  • Nosta maltaat pois ja anna niiden valua katajanoksien läpi kuiviksi kattilaan. Iso siivilä auttaa tässä.
  • Lämmitä vierre hieman yli 90 asteiseksi, mutta ei kiehuvaksi. Jäähdytä n. 20 asteiseksi.
  • Siirrä vierre käymisatiaan ja lisää n. 1/8 tuorehiivapakettia.
  • Anna käydä hieman huoneenlämpöä viileämmässä muutama päivä, ja nosta kellariin tai kylmempään. Voit halutessasi siirtää parin päivän jälkeen vierteen pienempään kattilaan ja jääkaappiin.

Sahtiparonimme mittasi oman keittonsa ominaispainoksi n. 1.088 ja viikon käymisen jälkeen n. 1.026, joten lopputulos oli raikkaan juotava n. 8% ABV.

TUUNAUSTA

Jos haluat kokeilla viritellä reseptiä hieman perinteistä poikkeavaksi, käytä leivontahiivan sijaan joko vehnäoluthiivaa esim. Fermentis WB-06 tai belgioluthiivaa Fementis BE-256.

Vierteeseen voi myös lämmitysvaiheen lopussa lisätä hieman humalaa, esim. Perleä säilyvyyden parantamiseksi. Suositeltu annostus on 5 - 10 grammaa per erä. Humalasta ei jää juurikaan makua, mutta se auttaa sahtia säilymään pidempään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *