Juomatarviketukku Lappo Oy | Kulkuripellontie 5 21420 Lieto | +358 50 526 3100 | [email protected]

Käymisen pysäyttäminen

Oluthiivat kestävät yleensä maltillisesti alkoholia suhteessa vierteen sokerimäärään, joten lopputulos on makea. Runsaasti sokeria sisältävät oluttyylit kuten belgioluet jäävät siis luonnostaan makeiksi. Samoin monet viinihiivat jättävät jäännössokeria luonnostaan, jolloin makean viinin tekeminen onnistuu ilman erillistä käymisen pysäyttämistä.

Sen sijaan siiderin, joka käytetään shamppanjahiivajohdannaisilla käy luonnostaan rutikuivaksi. Lisäksi käyminen harvoin tuottaa riittävästi alkoholia käymisen luonnolliseen pysäyttämiseen

Käymisenpysäyttäjät – kaliumsorbaatti ja natriumsulfiitti

Kaliumsorbaattia ja natriumsulfiittia kutsutaan usein nimellä käymisenpysäyttäjä, mutta todellisuudessa ne eivät sellaisia varsinaisesti ole. Käymisenpysäyttäjät eivät varsinaisesti estä aktiivista käymistä, vaan ne estävät käymisen jatkumisen ja uudelleenkäynnistymisen käymisen jo luonnostaan pysähdyttyä.

Sorbaatti ei tapa hiivaa, mutta estää sen lisääntymisen. Näin juoma, jossa on enää vähän aktiivista hiivaa jäljellä ei lähde käymään uudestaan, vaikka siihen lisättäisiinkin sokeria. Sulfiitit taas ovat varsinaisesta säilöntäaineita, antioksidantteja, jotka tappavat jonkin verran villihiivoja ja bakteereja. Useimmat jalostetut hiivakannat ovat kuitenkin luonnostaan immuuneja sulfiiteille sellaisissa määrissä, joissa ne ovat turvallisia ihmiselle käyttää. Sulfiitit myös haihtuvat nesteestä nopeasti, joten niitä on järkevintä käyttää juuri ennen astiointia.

Käymisenpysäyttäjien toimintaa edesauttaa, että juomassa on jäljellä mahdollisimman vähän hiivaa – niinpä yksi tapa edesauttaa niiden toimintaa on siirtää juoma käymisen loppuessa pois hiivan päältä uuteen astiaan. Hiivan laskeutumista voi myös edesauttaa jäähdyttämällä juoma erittäin kylmäksi ennen siirtoa, jolloin hiiva keskeyttää toimintansa ja laskeutuu käymisastian pohjalle.

Ilman erillisiä laitteita ei kotioloissa käymisen täydelliseen pysäyttämiseen lopulta ole mitä varmaan keinoa – jokaisessa vaihtoehdossa on omat rajansa ja riskinsä. Parhaimman tuloksen saat, kun toteutat valitsemasi tavan huolellisesti ja johdonmukaisesti.

Lue myös...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *