Juomatarviketukku Lappo Oy | Kulkuripellontie 5 21420 Lieto | +358 50 526 3100 | [email protected]

kylmämäskäys

Kylmämäskäys – maltaiden kylmäuuttaminen

Briess Malting Company Yhdysvalloista on julkaissut mielenkiintoisen artikkelin maltaiden kylmäuuttamisesta, tai kylmämäskäyksestä. Nimensä mukaisesti kylmäuuttamisessa maltaita ei lisätä lämpimään veteen, vaan viileään veteen. Tulokset ovat

Lue koko ohje »

Matala-alkoholisen oluen valmistus

Matala-alkoholiset ja alkoholittomat oluet Oluen kulutuksen trendit ovat muuttuneet vuosien varrella usein, ja yhtenä keskeisenä muutoksena on alkoholittomien oluiden myynnin ja kulutuksen kasvu Suomessa. Kotipanimoissa

Lue koko ohje »

Karbonaatiotaulukot

Hiilihapottaessa juotavaa ns. force carbonation -menetelmällä, eli ajamalla hiilidioksidi juomaan paineella, merkittävimmät muuttujat ovat ajopaine ja nesteen lämpötila. Etsi alla olevasta taulukosta haluamasi hiilidioksidin taso,

Lue koko ohje »

Hiivan kierrätys ja peseminen

Hiivan kierrätys ja peseminen Moni kotipanija on saattanut kuulla huhuja käymisestä ylijääneen hiivan kierrätyksestä ja pesemisestä. Käytännössä tämä tarkoittaa käymisastiaan jääneen hiivakakun uudelleenkäyttöä seuraavissa panoissa.

Lue koko ohje »

Ominaispanomittarin käyttö

Ominaispanomittarit Oluen, viinin, siiderin ja muiden alkoholipitoisten juomien valmistuksessa ominaispainomittaria käytetään nesteeseen liuenneen sokerin määrän määrittämiseen. Ominaispainomittarilla voidaan määrittää juoman alkuperäinen ominaipaino (OG, original gravity) ja

Lue koko ohje »

Yleistä kirkastuksesta

Kirkasteet Viinin, siiderin, oluen ja muiden juomien valmistuksessa tulee usein eteen tilanne, jossa juomaa tarvitsee kirkastaa. Juoman kirkastamiseen on tarjolla monia eri tapoja ja vaihtoehtoja.

Lue koko ohje »

Käymisastiatyypin vertailua

Kotipanijoilla ei yleensä ole tarve miettiä mitä käymisastiaa käytetään – monelle astia valikoituu edullisuuden tai ihan vain sattuman kautta. Mutta tässäkin, kuten muissakin juomanvalmistuksen osa-alueissa,

Lue koko ohje »

Pullotus

Tällä videolla esittelemme itse käyttämäämme ja omasta mielestämme kätevimmän tavan hoitaa pullotus ja siihen liittyvät vaiheet. Videolla käydään läpi miten juoman saa helposti siirrettyä astiasta toiseen lappoamalla. Pullojen puhdistuksen,desinfioinnin ja kuivattamisen ennen pullotusta.

Lue koko ohje »

Siiderin valmistaminen

Siiderin valmistaminen kotioloissa on helppoa, kunhan huolehtii välineistöstä ja puhtaudesta. Kotisiiderin voi valmistaa joko: Käyttämällä valmista siideriuutepussia, joka sisältää veteen sekoitettavan uutteen ja tarvittavan siiderihiivan. Käyttämällä

Lue koko ohje »

Sokerit – mihin niitä käytetään?

Sokeri on käymisen pääraaka-aine – ravinto, jota hiiva syö, tuottaen samalla alkoholia ja hiilidioksidia. Raaka-aineissa saatetaan mainita kuitenkin montaa erilaista sokeria, joten asiaan kannattaa perehtyä

Lue koko ohje »

Virhemaut

Kun olut maistuu oudolta – yleiset virhemaut ja mitä niille tehdään Oluenvalmistus on helppoa, mutta mutkia mahtuu silti monia matkaan. Aistinvaraisesti on helppo havaita jos oluen

Lue koko ohje »

Vaahtokukka – mistä se muodostuu?

Vaahtokukka on oluen esteettisesti miellyttävimpiä ominaisuuksia, joka monelle maallikolle on merkki oluen laadusta. Sen muodostumisen ja säilymisen mekanismit eivät kuitenkaan ole niin tuttuja. Vaahto syntyy,

Lue koko ohje »

Maltaat – tyypit ja ominaisuudet

Mallas on yksi oluen pääraaka-aineista, pääasiallinen käymiskelpoisen sokerin lähde vierteessä. Valikoimassamme on useita erilaisia mallaslajikkeita, joista on myös tarjolla jonkin paljon erilaista analyysitietoa. Tässä artikkelissa käymme lyhyesti läpi maltaiden

Lue koko ohje »

Happi – rooli käymisessä

Happi – kotipanimon hiljainen tuholainen Happi – Hyvä hengittää, ikävä juoda Mihin happea tarvitaan? Happi, tuo hengitysilmamme hienoin osa, on käymisprosessille välttämätöntä. Kuten kaikki lähes muukin

Lue koko ohje »

Vesi – neljäs elementti

Hiiva, humala, maltaat. Näistä on pienet ja suuret oluet tehty. Usein unholaan jää kuitenkin vesi, joka viime kädessä muodostaa yli 90% valmiista oluesta. Usein ajatellaan,

Lue koko ohje »

Oluen valmistus täysmäskäämällä

Yksityiskohtainen 11 vaiheen valmistusohje Brewferm -mallaspakkauksille Valmistusohjeet Tässä ohjeessa oluen valmistaminen on jaettu 11 vaiheeseen Maltaan rouhinta Mäskäys Vierteen siivilöinti ja huuhtelu Oluen keittäminen ja

Lue koko ohje »

Brew-in-a-bag eli pussimäskäys

Brew-in-a-bag – huokea tapa aloittaa täysmallasvalmistus Pussimäskäys (Brew-in-a-Bag, BiaB) on mäskäystapa, jossa maltaat mäskätään tavallisessa kattilassa. Erillistä mäskäyslaitetta ei tarvita, joten pussimäskäys on helppo tapa

Lue koko ohje »

Mitä on steeppaus (engl. steeping)?

Steeppaus on helppo tapata lisätä uuteoluihin väriä, makua, aromia ja runkoa. Soveltuvia maltaita ovat Caramel-maltaat, paahdetut maltaat ja paahdettu ohra. Steepattavat maltaat valitaan halutun lopputuloksen

Lue koko ohje »