Juomatarviketukku Lappo Oy | Kulkuripellontie 5 21420 Lieto | +358 50 526 3100 | [email protected]

kylmämäskäys

Kylmämäskäys – maltaiden kylmäuuttaminen

Briess Malting Company Yhdysvalloista on julkaissut mielenkiintoisen artikkelin maltaiden kylmäuuttamisesta, tai kylmämäskäyksestä. Nimensä mukaisesti kylmäuuttamisessa maltaita ei lisätä lämpimään veteen, vaan viileään veteen. Tulokset ovat

Lue koko ohje »

Matala-alkoholisen oluen valmistus

Matala-alkoholiset ja alkoholittomat oluet Oluen kulutuksen trendit ovat muuttuneet vuosien varrella usein, ja yhtenä keskeisenä muutoksena on alkoholittomien oluiden myynnin ja kulutuksen kasvu Suomessa. Kotipanimoissa

Lue koko ohje »

Sokerit – mihin niitä käytetään?

Sokeri on käymisen pääraaka-aine – ravinto, jota hiiva syö, tuottaen samalla alkoholia ja hiilidioksidia. Raaka-aineissa saatetaan mainita kuitenkin montaa erilaista sokeria, joten asiaan kannattaa perehtyä

Lue koko ohje »

Virhemaut

Kun olut maistuu oudolta – yleiset virhemaut ja mitä niille tehdään Oluenvalmistus on helppoa, mutta mutkia mahtuu silti monia matkaan. Aistinvaraisesti on helppo havaita jos oluen

Lue koko ohje »

Vaahtokukka – mistä se muodostuu?

Vaahtokukka on oluen esteettisesti miellyttävimpiä ominaisuuksia, joka monelle maallikolle on merkki oluen laadusta. Sen muodostumisen ja säilymisen mekanismit eivät kuitenkaan ole niin tuttuja. Vaahto syntyy,

Lue koko ohje »

Maltaat – tyypit ja ominaisuudet

Mallas on yksi oluen pääraaka-aineista, pääasiallinen käymiskelpoisen sokerin lähde vierteessä. Valikoimassamme on useita erilaisia mallaslajikkeita, joista on myös tarjolla jonkin paljon erilaista analyysitietoa. Tässä artikkelissa käymme lyhyesti läpi maltaiden

Lue koko ohje »

Happi – rooli käymisessä

Happi – kotipanimon hiljainen tuholainen Happi – Hyvä hengittää, ikävä juoda Mihin happea tarvitaan? Happi, tuo hengitysilmamme hienoin osa, on käymisprosessille välttämätöntä. Kuten kaikki lähes muukin

Lue koko ohje »

Vesi – neljäs elementti

Hiiva, humala, maltaat. Näistä on pienet ja suuret oluet tehty. Usein unholaan jää kuitenkin vesi, joka viime kädessä muodostaa yli 90% valmiista oluesta. Usein ajatellaan,

Lue koko ohje »

Oluen valmistus täysmäskäämällä

Yksityiskohtainen 11 vaiheen valmistusohje Brewferm -mallaspakkauksille Valmistusohjeet Tässä ohjeessa oluen valmistaminen on jaettu 11 vaiheeseen Maltaan rouhinta Mäskäys Vierteen siivilöinti ja huuhtelu Oluen keittäminen ja

Lue koko ohje »

Brew-in-a-bag eli pussimäskäys

Brew-in-a-bag – huokea tapa aloittaa täysmallasvalmistus Pussimäskäys (Brew-in-a-Bag, BiaB) on mäskäystapa, jossa maltaat mäskätään tavallisessa kattilassa. Erillistä mäskäyslaitetta ei tarvita, joten pussimäskäys on helppo tapa

Lue koko ohje »

Mitä on steeppaus (engl. steeping)?

Steeppaus on helppo tapata lisätä uuteoluihin väriä, makua, aromia ja runkoa. Soveltuvia maltaita ovat Caramel-maltaat, paahdetut maltaat ja paahdettu ohra. Steepattavat maltaat valitaan halutun lopputuloksen

Lue koko ohje »

Mäskäysmenetelmät

Yksinkertaisimmillaan mäskäys tarkoittaa sitä, että rouhitut maltaat ja kuuma vesi yhdistetään, jolloin saadaan aikaan mäski. Kun mäskiä huuhdotaan ja siivilöidään, niin saadaan talteen vierre, joka

Lue koko ohje »

Uutteiden tuunaus eli muokkaus

Kokeile uutteilla uutta! Olutuutteet ovat helppo ja vaivaton aloituspiste kotiolutharrastukseen. Uutepaketti pitää sisällään valmiin mallasuutteen, joka liuotetaan lämpimään veteen, jolloin lopputulos on käytettävä vierre. Uutteiden

Lue koko ohje »

Bullet Brew Beer Kit -ohjeet

Tarvittavat välineet – eivät sisälly pakkaukseen Panimosokeria (katso määrä alla olevasta ohjeesta) Jälkikäymissokeri (enintään 150 g pöytäsokeria tai dekstroosia) 30 litran käymisastia Sekoituslusikka / -mela

Lue koko ohje »

Yleisohje olutuutteille

Tämä on yleisohje kaikille olutuutepakkauksille. Tarkemmat ohjeet löydät aina itse pakkauksesta, joten noudata aina ensisijaisesti niitä. LÖydät vamistajakohtaiset uuteohjeet omilta sivuiltaan: Bullet Brew -uutteet Muntons

Lue koko ohje »