Brown Ale on maltainen britti-ale -tyyli, jossa pääosassa on makea, hieman paahteinen toffeisuus. Se on mainio pimeiden aikojen olut, joka ei kuitenkaan ole aivan niin tymäkkä kuin tumma porter tai stout. Brown alen selkärangan muodostaa väriltään ruskea brown malt -mallas.
Historiallisesti brown malt kehittyi aavistuksen tummemmiksi paahdetuista, mutta vielä entsyymiaktiivisista maltaista, joita pystyttiin käyttämään mallaspohjan pääraaka-aineena. Brown ale -oluet taas kehittyivät tätä mallasta käyttävistä resepteistä. Historiallisissa porter- ja brown ale -resepteissä mallasta saattoi olla jopa 40 % mallaspohjasta. Mallastustekniikan kehittyessä tarkemmaksi ja automatisoidummaksi mallaslaji kehittyi värimaltaaksi, jota käytetään mallaspohjan maun ja värin muokkaukseen yhdessä vaaleiden perusmaltaiden kanssa.
Crisp Brown Malt on moderni ruskea värimallas, josta irtoaa runsasta toffeisuutta, piirakkaisuutta ja kevyttä paahteisuutta, sekä täyteläistä runkoa olueesi. Crisp suosittelee normaalikäytössä korkeintaan 5 % osuutta mallaspohjasta. Brown malt ei ole entsyymiaktiivinen, joten se vaatii tuekseen perusmaltaita ja se toimii parhaiten yhdessä karamelli- ja suklaamaltaiden kanssa tasapanoittamassa edellisten makeutta ja/tai kitkerää paahteisuutta.