Juomatarviketukku Lappo Oy | Kulkuripellontie 5 21420 Lieto | +358 50 526 3100 | [email protected]

Viikon mallas: Château Special Belgium

Viikon maltaana esittelemme belgialaisen Castle Maltingin lähes tautologisesti nimetyn Chateau Special Belgium -maltaan. Tämä erikoismallas on erittäin tumma karamellimallas, jota käytetään dubbel- ja abbey-tyylin belgioluissa. Varsinkin trappistidubbeleissa Special Belgium on lähes pakollinen osa mallaspohjaa.

Special Belgium valmistetaan kaksoispaahtomenetelmällä, jossa mallasohra karamellisoidaan lähes kokonaan ja paahdetaan sen jälkeen tummaksi (300 EBC). Tuloksena on maultaan rusinainen, maltainen, tumman sokerinen, aavistuksen luumuinen ja pähkinäinen mallas. Special Belgiumia voidaan käyttää musta- ja suklaamaltaiden korvikkeena, kun halutaan täyteläistä, mutta ei kitkerää makua.

Valmistaja suosittelee Special Belgiumia käytettävän tyyleittäin seuraavasti.

  • Dubbel – maks. 5 % mallaspohjasta, kandisiirapin kanssa tai ilman.
  • Bierde de Garde – maks. 10 % tummille, 1 – 3 % vaaleille. Special B:n makeus tukee tyylin hapokasta päämakua.
  • ESB – 2 % mallaspohjasta, jolloin tumman hedelmäinen maku tukee hiivan profiilia.
  • Irish Red – Maks. 8 % mallaspohjasta, kun haluat vähemmän kitkeryyttä.
  • Märzen – 1 – 4 % mallaspohjasta, Special B:n hedelmäisyys ja pähkinäisyys täydentävät Munich-maltaan leipäisyyttä.
  • Kentucky Common – Maks. 10 % mallaspohjasta, yhdessä pale ale -maltaan ja maissijauhojen kanssa ainoana värimaltaana.
  • American Pale Ale – 0,2 – 1 % mallaspohjasta tuo kompleksisuutta runkoon ja makuprofiiliin.

Syksyn tummeneviin oluttyyleihin erinomaisesti sopivaa Special Belgiumia nyt saatavilla.

Lue myös...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.