Juomatarviketukku Lappo Oy | Kulkuripellontie 5 21420 Lieto | +358 50 526 3100 | [email protected]

Pääsiäispöydän porter

Porter
Porter on ruokaolut

Pääsiäispöydän porter

Vaikka kevään lämpö vääjäämättä taka- ja takatakatalven jälkeen saapuu luoksemme, voi pääsiäispöydän antimista nauttiessa puhua myös vähemmän terrassisista oluista, kuten porterista.

Porter on historiallisesti merkittävä oluttyyli Suomessa – ennen kieltolakia se oli suosituimpia oluttyylejä koko maassa. Nykymuotoisista portereista Sinebrychoffin klassikko-Porter on ollut tyylinsä merkittävimpiä esimerkkejä.

Mutta mitä porter oikeastaan on? Siitä puhumme tässä artikkelissa.

PORTERIN LYHYT HISTORIA

Porter kehitettiin, kuten monet perinteiset tyylit, Englannissa 1700-luvun lopulla. Nimensä se sai suosioistaan satamatyöläisten – kantajien eli portereiden – keskuudessa. Englannista se levisi muualle maailmaan kunnon kolonialistisen hapatuksen tavoin. Erilaisia porter-laatuja syntyi erimaissa, ja niistä kehittyi omia tyylejään.

PORTERIN PÄÄTYYLIT

Englantilainen porter on lähinnä alkuperäistä porteria, ja kotimaassaan se kulkeekin ilman maata ilmaisevaa etuliitettä. Tämä porter on tummanruskea, paahteinen ja hieman kitkerä ale- eli pintahiivaolut. Tätä porteria valmistettaessa mallaspohjassa on aina jotain tummaa mallasta, josta irtoaa suklaista, paahteista makua. Lontoon seudun portereissa käytetään runsaasti Brown Malt -maltaita. Porter ei ole kovin katkeroinen olut, joten humaloinnissa on lupa olla maltillinen, perinteiset brittihumalat kuten Fuggle -toimivat mainiosti. Hiivaksi sopii tyypillinen brittihiiva, kuten Fermentis S-04. Brittiporter ei ole kovin korkea alkoholipitoisuudeltaan.

Baltic porter on meille tutumpi versio. Nämä porterit ovat syntyneet samasta juuresta, mutta johtuen pitkistä kuljetusajoista aikoinaan tämä versio kehittyi lager-olueksi. Johtuen pitkistä säilytysajoista balttiporter on huomattavasti alkoholipitoisempi kuin esi-isänsä. Väriltään se on myös tummanruskea, punertava, mutta ei musta. Erittäin maltainen tukevalla suutuntumalla ja maussa pähkinää, lakritsisuutta ja paahteisuutta. Nämä porterit valmistetaan käyttämällä esim. Carafa Special -tyyppisiä mustamaltaita ja Munich-mallaspohjaa, lager-hiivaa ja eurooppalaisia humalia.

Kummasta vain piditkin, porter on mainio vaihtoehto juhlapöydän juomaksi. Tutustu myös Laitilan Lakritsiportteri -reseptiin sivuillamme.

Olutuute Baltic Porter Bullet Brew 2,2kg

Olutuute Brewferm English Porter 9l

Mallaspakkaus Brewferm Brown Porter 20l

Laitilan Wirvoitusjuoomatehdas - Lakritsiportteri

Lue myös...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *