Juomatarviketukku Lappo Oy | Kulkuripellontie 5 21420 Lieto | +358 50 526 3100 | [email protected]

Noin viikon mallas: Crisp Torrefied Maize

Maissihiutale lager-oluisiin

Noin viikon mallas ei tällä kertaa ole mallas laisinkaan, vaan torrefioitu maissihiutale. Tässä prosessissa viljan, tässä tapausessa maissin, jyvää ei mallasteta normaalisti, vaan hiutaloitu jyvä lämpökäsitellään erittäin korkeassa lämpötilassa nopeasti, jolloin sen tärkkelys muuntuu hyödynnettävään muotoon, eli gelatinisoituu.

Useimpien mallasviljojen kohdalla tärkkelys gelatinisoituu mäskäyksen aikana, mutta maissin luonnollinen gelatinisoitumislämpötila on korkeampi kuin mäskäyksen. Siksi se vaatii jonkinlaisen esikäsittelyn ennen käyttöä. Torrefiointi on eräs tälläinen esikäsittelyprosessi.

Maissihiutaleet tulivat osaksi olenvalmistusta pohjois-Amerikassa, jossa sen makea maku ja vaaleiden oluiden runkoa voimistavat ominaisuudet auttoivat paikallista olutperinnettä tekemään makeita, viljaisia, helposti lähestyttäviä lager-oluita. Modernissa kotipanimoperinteessä maissihiutale löytääkin tiensä usein uuden maailman vaaleisiin oluttyyleihin.

Maissihiutaleen käytön ydinkohdat:

  • Maissi on aromiltaan makean muroinen ja vivahteikas
  • Suurina määrinä se luo kermaista aromia ja suutuntumaa
  • Se parantaa oluen runkoa, tehden vaaleista oluista täyteläisempiä
  • Se on väriltään erittäin vaalea, joten sillä voi vaalentaa mallaspohjaa
  • Maississa ei myöskään ole runsaasti proteiineja, joten sillä voi keventää runsasproteiinisia mallaspohjia
  • Maissi ei sisällä gluteenia, joten se sopii mainiosti vähägluteenisten oluiden valmistukseen.
  • Crisp suosittelee maissihiutaleita käytettävän maksimissaan 25 % mallaspohjasta.

Crisp Torrefied Maize -hiutaleet löydät luonnollisesti verkkokaupastamme, ja lisätietoja myös Crispin sivuilta.

Lue myös...