Lokakuun loppu tuo mukanaan myös massakulttuurin maahanmuuttajan Halloweenin*, ja sen myötä erinäisiä kurpitsa-aiheisia reseptejä tarjoillaan kokeiltavaksi ovista ja ikkunoista.
Amerikkalaisethan eivät ole vielä sellaista asiaa keksineet, jota ei tuosta oranssista peltopallosta voisi valmistaa ja siksi kurpitsaolut on yksi loppuvuoden erikoistyyleistä. Arvostetun Beer Judge Certification Programin olutluokittelussa kurpitsaolut kuuluu kategoriaan 30B – Maustetut oluet – Syksyn kausioluet.
Raaka-aineista
Kurpitsan lisäksi näissä oluissa käytetään usein myös piparkakkumausteita tuomaan omaa aromiaan – suosittuja ovat kaneli, muskotti, inkivääri maustepippuri ja neilikka. Lisäksi makeutta tuodaan käyttämällä lisäsokereita, kuten kandi tai tummaa sokeria tai vaahterasiirappia tai hunajaa. Mallaspohja on pähkinäinen, väriltään tumman meripihkainen ja täyteläinen.
Keskeistä kurpitsaoluelle on tasapainoisuus – mausteet ja humalointi eivät saa peittää makeaa maltaisuutta ja siten kurpitsan luonnetta.
Kurpitsan valmistelu ja lisääminen
Kurpitsa, kuten muutkin vihannekset vaativat valmistelua, jotta niitä voidaan käyttää oluenvalmistuksessa. Käytä pieniä kurpitsoja, jotka ovat maukkaampia ja joissa on enemmän vihannesainesta. Puhdista ja poista siemenet ja pilko kurpitsa osiin. Paahda kurpitsaa uunissa n. 190 asteessa puoli tuntia tai kunne se on pehmennyt. Kuori pehmenneestä kurpitsasta kuori pois ja muussaa tarvittaessa.
Kurpitsan voi lisätä maltaiden joukkoon mäskätessä, jolloin sen tärkkelyksestä osa pilkkoutuu käymiskelpoiseksi sokeriksi. Jos käytät runsaasti kurpitsaa, lisää mäskiin myös riisin- tai kaurankuoria. Uutepohjaan kurpitsaa voi lisätä keiton viimeisen 20 minuutin aikana.
Me testaamme sivuiltamme löytyvää uutta kurpitsaolutreseptiä perjantaina 28.10. Oluen valmistumista voit seurata perjantaina Lapon Instagramissa ja Facebookissa.