Mikä ihmeen farmhouse?
Vaikka hieman päättämätön eteläisen Suomen talvi heittelehtiikin loskan ja pakkasen välillä, lähestyy kevät meitä vääjäämättä.
Keväällä ajankohtaiseksi nousevat myös kesäisemmän oluttyylit, joista Lapon ehtymätön tietopankki nostaa esille tällä kertaa Farmhouse- eli kotimaisella maalaisoluet. Tätä iskusanaa viljellään monenmoisissa craft-tuotteissa tuplatriplaimperialDDHsinappivoisilmä -kuvauksien mukana, mutta mitä se oikeastaan tarkoittaa?
Farmhouse-olut ei varsinaisesti ole yksi tyyli, vaan joukko keskenään läheisiä tyylejä, sekä kuvaava sana oluille, jotka jäljittelevät näiden ominaisuuksia. Perinteisesti Farmhouse-oluita on pantu läntisessä Euroopassa keväällä janojuomiksi kylvön ja sadonkorjuun lomassa. Tyypillistä näille oluille on raikkaus, keveys, makeus ja vaaleus juotavalla hedelmäisyydellä. Monella tapaa Farmhouse-oluet ovat sukua sahdille, mutta huomattavasti olutmaisempia. Farmhouse-oluille on myös tyypillistä happamuus ja tallimainen maku, mutta ne eivät ole varsinaisesti hapanoluita. Hyvä tapa ajatella näitä tyylejä on eräänlaisina hapanoluiden esiasteina, kun niitä alun perin valmistettiin ylijäämäraaka-aineista, jolloin sivumakujen kehittyminen oli todennäköisempää.
Tyypillisimmät Farmhouse-tyylit ovat saison, biere de garde, sekä nykyään myös ”farmhouse”.
- Saison on belgialainen tyyli, joka on verraten kuiva ja raikkaan hedelmäesterinen. Saison-oluille on omia hiivoja, jotka käyvät nopeasti ja korkeissä lämpötiloissa. Ne ovat erittäin vaaleita, eivät juurikaan humalaisia ja rungoltaan keveitä, juotavia, raikkaita oluita, joissa on tyypillisesti kuvia jälkimaku.
- Biere de Garde on ranskalainen tyyli, joka on saisonia maltaisemman makeampi ja hieman paahteinen. Biere de Garde on kypsytettävä olut, ja se on perinteisesti käynyt läpi eräänlaisen lagerointiprosessin.
- Farmhouse – nykyään on tyypillistä kuvailla oluita, joissa on oman tyylinsä lisäksi selkeä villihiivainen ja hapahko vivahde tällä sanalla. Melkein mistä tahansa tyylistä voi tehdä farmhouse-version käyttämällä hiivojen ja bakteerien yhdistelmiä.
Nykyään näitä tyylejä voidaan valmistaa niitä varta vasten jalostettuja hiivoja käyttämällä, jolloin lopputulos jäljittelee alkuperäistä villioluen makua. Valikoimastamme löydät erinomaisia raaka-aineita. Laita oma maalaisoluesi nyt tulille!
Huom!
Liity Lappolaiset Facebook -ryhmään, jos ja kun haluat osallistua suoraan keskusteluun kanssamme valikoimasta ja kaupan toiminnasta. Tervetuloa!