Juomatarviketukku Lappo Oy | Kulkuripellontie 5 21420 Lieto | +358 50 526 3100 | [email protected]

Märzen / Festbier / Tavaramerkkiä loukkaamaton lokakuun juhlalager

Nyt on hyvä hetki miettiä syksyn oluita ja reseptejä – sillä hyvän oluen valmistus ottaa oman aikansa. Syksyn sadonkorjuukauteen on keskisessä Euroopassa kuulunut perinteisesti myös olut, erityisesti lokakuun juhlaolut. Tämä tyyli on nykyisin oikeastaan kaksi hieman toisistaan eroavaa lager-tyyliä, Märzen ja Festbier.

Märzen

Nimensä mukaisesti maaliskuussa valmistettu lager, jota kypsytettiin aikoinaan kesän yli kylmissä luolissa ja kellareissa.

Märzen on meripihkan värinen tai jopa tummanruskea lager, jossa käytetään runsaasti Munich-maltaita. Märzen on keskitäyteläinen, pitkälle käynyt lager, jossa on rikas, monipuolinen maltainen maku ja kuivahko jälkimaku. Märzenin maussa on hyvin vähän, jos ollenkaan humalan aromeja, ja humalaisuus on pehmeän mausteista ja kukkaista. Märzen on lageriksi hieman alkoholisemmasta päästä, mutta alkoholin ei koskaan tulisi peittää maltaisuutta.

Märzenin maltaisuutta lisää myös sen perinteinen valmistus dekoktio-mäskäyksellä.

Festbier

Festbier on modernin lokakuun juhlalager-tyyli, joka eroaa Märzenistä olemalla väriltään vaalean kultainen ja maultaan vähemmän karamellinen. Pils-maltaat muodostavat pohjan, jonka maltaisuutta lisätään Munich- tai Vienna-maltailla. Festbier kulkee myös nimellä Helles Märzen.

Keitto- eli dekoktiomäskäys

Dekoktio on vaiheittain, perinteinen eurooppalainen mäskäysmenetelmä, jota on käytetty erityisesti lager-oluiden valmistuksessa. Dekoktiossa mäskin lämpötilaa nostetaan vaiheittain kuten tavallisessa vaiheittaisessa mäskissä, mutta lämpötilan nosto tapahtuu ottamalla mäskiä toiseen astiaan, keittämällä sitä ja lisäämällä kiehuva mäski takaisin varsinaisen mäskin joukkoon. Lue lisää keittomäskäyksestä täältä.

Lapon festbier-resepti

Lapon oma Brewpack Festibier on nyt julkaistu ja myynnissä, joten oman syksyisen juhlalagerin ehtii vielä helposti valmistamaan.

Lappo Brewpackit ovat aloittelijaystävällisiä raaka-ainepaketteja täysmallasoluen kotivalmistukseen. Paketti sisältää kaikki tarvittavat raaka-aineet ja ohjeet oluen valmistamiseen yleisimmillä kotipanimolaitteilla.

Tilaa tästä Lappo Festbier Brewpack

Lue myös...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *