Juomatarviketukku Lappo Oy | Kulkuripellontie 5 21420 Lieto | +358 50 526 3100 | [email protected]

Lapon vinkit jouluoluen tekoon

Jouluolut Lappo.fi

Lapon vinkit jouluoluen tekoon

Illat pimenevät, sateet saapuvat ja syksy, tuo vuodenajoista syksyisin (nykyään tosin heti talven jälkeen) saapuu kotipanijoiden iloksi. Mikäs sen parempaa lämmittelyä kuin istua kuumenevan mäskäyskattilan äärellä.

Talvi- ja jouluoluiden kausi on nyt luonamme. Mausteiset, runsasrunkoiset ja verraten vahvat oluet kuuluvat joulun ruokapöytään. Kotikeittiössä kannattaa aloittaa valmistautuminen nyt, sillä tällaiset oluet ovat parhaimmillaan kypsyneinä.

Lapon vinkit jouluoluen tekoon

  1. Valitse paksu, runsasrunkoinen mallaspohja, josta tulee mielellään vahvaa olutta. Stoutit, porterit, muut tummat alet ovat tyypillisiä pohjia, mutta myös vaaleasta belgi-alesta saat mukavan joulupöydän lämmikkeen.
  2. Humaloi miedosti – maltaiden makeuden ja mausteiden vivahteet ovat näiden oluiden pääosassa. Vältä siis katkeroita, mutta hedelmäiset aromihumalat voivat sopia hyvinkin olueesi.
  3. Käytä mausteita – perinteisesti jouluoluissa käytetään piparkakkumausteita, kuten neilikkaa ja kanelia, tai vaniljaa, kahvia tai kaakaota. Mausteiden oikean määrän löydät parhaiten kokeilemalla.
  4. Lisää mausteet joko keiton lopussa (5 min) tai pääkäymisen jälkeen.

Miten lisään mausteet käymisen?

Vaihtoehtoisesti voit steepata mausteet tekemällä niistä ns. mausteteen, uuttamalla mausteita joko kylmässä tai kuumassa vedessä tai kirkkaassa, neutraalissa alkoholissa. Kylmäuuttaminen vaatii pidemmän ajan, kuumauuttaminen taas on nopeampaa ja myös estää kontaminaatioita paremmin. Kylmäuuttaminen puhtaassa alkoholissa yhdistää molempien parhaat puolet, pehmeän uuton, jossa maut erottuvat hyvin, alkoholin steriloidessa mausteet turvallisesti käymisen jälkeen lisättäväksi.

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]

Paahdettu ohra Crisp Roasted Barley EBC 1250-1450

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]

Ohramallas Crisp Low Colour Chocolate Malt

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]

Ohramallas Cháteau Special Belgium 300 EBC

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]

Lue myös...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.