Juomatarviketukku Lappo Oy | Kulkuripellontie 5 21420 Lieto | +358 50 526 3100 | [email protected]

Kuuma sahtikesä 2021

Sahtimallas sahtiresepti

Kuuma sahtikesä 2021!

Sahti, suomalaisten oma olut. Sahti, se hieman kummallinen juoma, jota lähes shamaaniomaisesti valmistetaan hiljaisuudessa. Sahti, jolla on pitkät perinteet maassamme. Nykyisin sahti on enimmäkseen hämäläinen ja pohjoissatakuntalainen juoma, mutta pienpanimojen nosteessa se on kokenut myös kaupallista renessanssia.

Lappo haluaa tuoda sahdin kotivalmistusta lähemmäs myös olutharrastajia ja siksi teemmekin vuoden 2021 kesästä kuuman sahtikesän!

Lapon asiantunteva reseptiraati on laatinut valikoimastamme kaksi valmista sahtireseptiä, joilla pääset helposti sahdinvalmistuksen alkuun kotonasi. Lapon tumma ja vaalea sahti ovat maukkaita ja laadukkaita mallasseoksia, perinteikkäitä mutta hieman erilaisia.

Mikä tekee sahdista sahtia?

Perinteinen sahti on tuoretuote, joka on valmistettu pääasiassa mallastetusta ohrasta ja mallastamattomista viljoista, lähinnä rukiista. Se on mäskätty kattilassa tai padassa, suodatettu oljilla kuurnassa ja käytetty joko kerätyllä ja kierrätetyllä käymishiivalla tai tuorehiivalla. Sahti käytetään pääasiassa tuoreella leivontahiivalla, joka on syrjäyttänyt talokohtaiset hiivajuuret. Tällaisia maalaishiivoja löytyy vielä muilta perinneolutalueilta kuten Norjasta ja Latviasta.

Lappo vaalea sahtimallas Lappo tumma sahtimallas
Lapon vaalea sahtimallas Lapon tumma sahtimallas

Lapon sahtimallaspakkaukset sisältävät 7 kg ensiluokkaisia maltaita, ja ne on tarkoitettu kattilassa valmistettavaksi joko pussimäskäystyyliin tai kauhottavaksi kuurnaan tai vastaavaan astiaan. Olemme painottaneet valmistuksen helppoutta kotioloissa, emme niinkään tekniikan puhtautta.

Ohra- ja ruismaltaiden lisäksi resepteissä on mallastamatonta vehnää ja kauraa. Katajanoksien lisäksi säilyvyyttä voi parantaa kiehauttamalla vierteen ja lisäämällä pieniä määriä pehmeäaromista humalaa. Perinteisen tuorehiivan sijaan voit kokeilla myös aromiominaisuuksiltaan vastaavia oluthiivakantoja, joista suosittelemme erityisesti vehnä- ja belgioluthiivoja.

LÖYDÄT TARKEMMAT VALMISTUSOHJEET RESEPTIPANKISTAMME.

Kanna siis sinäkin kortesi kekoon elävän olutkulttuurin puolesta ja kokeile sahdinvalmistusta kotona.

Lue myös...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *