Juomatarviketukku Lappo Oy | Kulkuripellontie 5 21420 Lieto | +358 50 526 3100 | [email protected]

Kevät saapuu – luonnon tuoreutta juomiin

Kevät saapuu – luonnon tuoreutta juomiin

Kuin pettymys vallitsevaan säätilaan, myös raparperikausi saapuu luoksemme aina alkukesäisin. Raparperi on mainio raaka-aine juomanvalmistukseen, sillä siitä teet näppärästi kotona mehua, viiniä tai oluttakin. Lapon luotettavat reseptit näyttävät mallia, mutta omissa kokeiluissa on vain taivas rajana.

Muista raparperimehua käyttäessäsi käyttää myös viiniliitua oksaalihapon neutralointiin. Viiniliitu on neutraalinmakuinen lisäaine, joka ei vaikuta lopputuotteen makuun.

Reseptejä raparperin käyttöön:

KUUSENKERKKÄ

Raparperi taipuu helposti viiniksi tai oluen mausteeksi, mutta muitakin kasveja voi käyttää parantamaan oluen makua. Näistä esimerkkejä ovat nokkonen, kuusenkerkät ja kanerva.

Kuusenkerkkä on nuorta, taipuisaa kuusen vuosikasvua, joka sopii mainiosti mausteeksi kotioluisiin ja miksei muihinkin juomiin. Makea, havuinen kerkkä tuo yllättävää särmää mehuihin ja oluisiin. Kokeile rohkeasti, tarvitset vain hyvän leikkurin ja hieman aikaa. Muista, että kerkät eivät ole jokamiehenoikeuden piirissä. Jos siis menet naapurin tontille keräämään, kysy lupa ensin.

Kerkän käyttöä voi harjoitella Moose on the loose – Spruce Lee reseptillä.

NOKKONEN

Nokkonen on perinteisesti taipunut monenlaiseen ruoanlaittoon ja siitä voi valmistaa myös eräänlaista kotisiman kaltaista juomaa hauduttamalla tuoreita nokkosenlehtiä sokeriveteen ja käyttämällä lopputuloksen esim. saison-hiivalla. Skaalattava esimerkki nokkos-oluesta alla:

Tarvitset nokkos-oluen valmistamiseen:

5 litraa vettä
1 kg tuoretta nokkosta
750 grammaa panimosokeria
Hiivaravinnetta
15 g Fuggle -humalaa
15 g Saaz -humalaa
Lallemand Belle Saison -hiiva tai vastaava

Lämmitä vettä ja lisää siihen sokeri, hiivaravinne ja nokkoset. Sekoita kunnes sokeri on liuennut kunnolla. Kun vesi alkaa kiehua, lisää humalat ja keitä 15 minuuttia. Jäähdytä vierre, lisää hiiva ja anna käydä. Saison-hiiva käy mielellään hieman huoneenlämpöä kuumemmassa.

KANERVA

Kanervaa on käytetty runsaasti skotlantilaisissa oluissa aromihumalan tapaan. Kotipanijan kannalta turvallisinta on lisätä kukintoja joko keiton lopussa tai whirlpooliin, eli heti keittoajan päättymisen jälkeen kun vierre ei enää kiehu. Kanerva tuo kukkaista aromia olueen. Lisäksi kanerva sopii mainiosti hunajasiman mausteeksi.

Kanervasta on parasta käyttää kukintoja sisältävät kärjet, mutta myös vartta voi käyttää tuomaan tanniinia valmiiseen juomaan.

Lappo.fi resepti raparperimehu ja raparperiviini
Lappo.fi resepti raparperi saison

Lue myös...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *