Cold crash
Kotipanimoharrastuksen kasvaessa ja laajetessa aloitteleva vierremestari huomaa asioita internetistä tutkiessaan, että craft-partaiset pörisijät supsuttelevat toisilleen salakieltä lähestyvää jargonia. Kummalliset termit lentelevät sillä ajatuksella, että kyllä nuo noviisit ymmärtävät. Ja jos eivät ymmärrä, niin sitten voivat mennä ostamaan oluensa kaupasta. Lappo palvelee asiakkaitaan kuitenkin lähtötasosta huolimatta, ja näin tilapäisen säähäiriön, jota pakkastalveksi kutsutaan, kunniaksi selitämme jälleen yhden oluenvalmistustermin.
Mikä ihmeen cold crash?
Cold crash (finglish: koltkrässi) tarkoittaa loppuun käyneen oluen kylmentämistä mahdollisimman kylmäksi. Cold crash tehdään yleensä juuri ennen oluen astioimista ja sen tarkoituksena on valmiin oluen kirkastaminen.
Kirkastustapana cold crashin etu on, että se ei vaadi erillisiä lisäaineita toimiakseen. Tarvittaessa cold crash voidaan yhdistää perinteisiin kirkastusmetodeihin. Cold crashin periaate on yksinkertainen – loppuunkäynyt olut jäähdytetään nopeasti mahdollisimman lähelle nollaa (ei kuitenkaan sen alle!). Tällöin oluessa kelluva hiiva sekä proteiinit paakkuuntuvat ja painuvat käymisastian pohjalle. Paakkuuntuvat ainekset muodostavat kahdesta kolmeen päivää kestävän cold crashin aikana kovan sedimenttikerroksen astian pohjalle, mikä tekee oluesta kirkkaampaa ja helpommin astioitavaa.
Kotioloissa cold crash onnistuu esimerkiksi pienen pakastimen ja InkBird -lämpötilaohjaimen avulla.
Kylmäsameus eli chill haze
Kylmäsameus on cold crashin kääntöpuoli. Kylmetessään oluessa olevat proteiinit ja humalasta irtoavat tanniinit muodostavat ketjuja, jotka tekevät kylmästä oluesta sameaa, mutta lämmetessään kirkastuvaa.
Chill haze on tyypillistä voimakkaasti humaloiduille oluille. Kylmäsameuden muodostumista voidaan estää käyttämällä proteiinikirkasteita kuten Irish Mossia tai Protaflocia tai proteiinia rikkovia entsyymejä kuten Clarity Fermia. Kylmäsameus on kosmeettinen haitta, eikä vaikuta oluen makuun tai säilyvyyteen.