Juomatarviketukku Lappo Oy | Kulkuripellontie 5 21420 Lieto | +358 50 526 3100 | [email protected]

Jälkimakeuttaminen – Miten ja millä se kannattaa tehdä?

Jälkimakeuttaminen - Miten ja millä se kannattaa tehdä?

Jälkimakeuttaminen – Miten ja millä se kannattaa tehdä?

Lapolta kysytään usein kotijuomien jälkimakeuttamisesta – miten se kannattaa tehdä ja millä. Koska käymishiivat käyttävät sokereita ravinnokseen, ei pöytäsokerin lisääminen ole vastaus makeuttamiseen.

Makeus muodostuu oikeastaan kahdesta palikasta: makeutusaineista, yleensä siis sokereista juomassa, ja aistimuksesta. Sokerin määrä ei aivan suoraan kerro makeudesta, sillä esim. happojen ja alkoholin määrä vaikuttaa osaltaan aistittuun makeuteen.

Alkoholipitoisten juomien osalta kannattaa aloittaa seuraavasta nyrkkisäännöstä: yksi piste ominaispainoa (SG) vastaa n. 2,58 grammaa liuennutta sokeria. Jos oluen lopullinen ominaispaino on 1.012, se vastaa n. 31 grammaa per litra. Määrät saattavat kuulostaa valtavilta. Juju piileekin siinä että oluen jäännössokerit ovat usein huomattavasti pöytäsokeria vähemmän makeita.

Aistittu makeus

Erilaiset sokerit aistitaan eri tavalla. Yleisimpiä käymissokereita ja makeutusaineita

Ohessa yleisimpien meillä myynnissä olevien sokerien makeusasteet:

Sorbitol, laktoosi ja stevia ovat käymiskelvottomia ja sopivat siten jälkimakeutukseen.

Saat selville paljonko makeutusaine vastaa pöytäsokeria kertomalla sokerin määrän makeusasteella. Toisin sanoen 100 g mallasuutetta vastaa makeudeltaan n. 50 grammaa pöytäsokeria ja 100 grammaa laktoosia vastaa n. 20 grammaa pöytäsokeria.

Tyypilliset makeusasteet viineille ja siidereille

Oheisesta taulukosta näet suuntaviivat sokerin määrällä erilaissa juomissa:

Lopuksi tärkeintä on maku

Kaikki tämä saattaa vaikuttaa monimutkaiselta, mutta muista, että maku ratkaisee. Taulukkolaskenta antaa vain suuntaviivoja, lopullinen makeutus on käytännössä käsityötä. Helpoin tapa makeuttaa juomasi on ottaa esim. desimitallinen juotavaa, makeuttaa se ja tämän jälkeen maistaa onko makeusaste riittävä. Kun sopiva makeuden määrä on löydetty, skaalaat makeutusaineen määrän nesteen kokonaismäärään sopivaksi.

Vappusimavinkki!

Lapon panimosiman ehdit valmistaa vielä vapuksi – hieman alkoholipitoinen sima syntyy parissa viikossa tälläkin reseptillä. Kokeile myös hunajaa tai kandisokeria kotisiman raaka-aineena, lopputulos voi yllättää maultaan.

Lue myös...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *