Juomatarviketukku Lappo Oy | Kulkuripellontie 5 21420 Lieto | +358 50 526 3100 | [email protected]

Itsetehty sima kruunaa vapun

Vappuisaa menoa

Itsetehty sima kruunaa vapun!

Kevään edistyminen tuo mukanaan vapun, juhlapäivän joka työväen ja opiskelijaliikkeen lisäksi yhdistetään meillä vahvasti simaan. Aiempina vuosina olemme jakaneet näihin aikoihin oman panimosiman reseptimme. Tänä vuonna uutiskirjeessä hieman syvemmin asiaa simasta.

MITÄ SIMA ON?


Alkoholijuomana sima on juoma, jossa suurin osa käymiskelpoisesta sokerista saadaan hunajasta. Hunaja sisältää yleensä suunnilleen yhtä paljon rypäle- ja hedelmäsokeria, jotka ovat molemmat hyvin käyviä perussokereita. Tavanomaisessa simassa ei ole muita aineita kuin hunaja, vesi ja hiiva.

Muinaissima valmistettiin todennäköisesti joko spontaanikäymisellä, eli antamalla ilman ja mahdollisesti lisätyissä kasveissa esiintyneiden villihiivojen käyttää juoma, tai lisäämällä hiivaa aiemmasta siman tai oluen käymiserästä.

Moderneille simanvalmistajille löytyy jalostettuja simahiivoja, mutta myös ale- ja samppanjahiivat sopivat siman valmistukseen. Muuta kuin simahiivaa käyttäessä kannattaa kotisiman tekijän lisätä käyttämälleen hiivalle sopivaa hiivaravinnetta, sillä hunaja ei luonnostaan sisällä viini- tai oluthiivalle optimaalisia ravinteita.

Simaa ei yleensä keitetä kuten olutta, vaan käytettävä vesi kannattaa keittää ennen hunajan lisäämistä. Lisää hunaja lämpimään veteen ja jäähdyttää neste nopeasti hiivauslämpöiseksi.
Simassa ei ole yhtä tyyliä ja tarkasti määriteltyä reseptiikkaa. Sima voi olla matala-alkoholista tai sitten väkevän viinin vahvuista. Siman voi halutessaan hiilihapottaa tai olla hiilihapottamatta. Se voi olla makeaa tai kuivaa, riippuen käytetystä hiivasta ja hunajan määrästä.

Sima voidaan juoda varsin nuorena, mutta sitä on myös mahdollista kypsyttää jopa vuosia – tosin tällöin se on syytä siirtää pois hiivan päältä kypsytysastiaan.

SIMATYYPPEJÄ


Kuten ylempänä todettiin, puhdas sima tehdään käyttämällä pelkästään hunajaa. Mutta simapohjaan voidaan lisätä monia muitakin aineita, jolloin syntyy omanlaisensa juoma, joilla on omat nimensä. Alla muutamia esimerkkejä:

Melomel on simaa, jossa on hunajan lisäksi marjoja, hedelmiä tai näiden mehuja. Herukat, mansikat tai vaikka karviaiset sopivat mainiosta hunajan yhteyteen.

Braggot on simaa, jossa on käytetty myös viljaa. Käytännössä tämä voi olla olut, johon on lisätty runsasti simaa keittovaiheessa tai käymisen aikana, tai sitten simamehu, johon on lisätty viljavierrettä.

Metheglin on maustettua simaa, joka valmistetaan kuin kuivahumaloitu olut – käymisastiaan lisätään mausteita, yrttejä tai vaikka humalaa pääkäymisen jälkeen.

Acerglyn on simaa, jossa on käytetty hunajan lisäksi vaahterasiirappia.

Lappo.fi resepti lapon panimosima
Lapon panimosima

LAPON HUNAJAINEN PANIMOSIMA

Lapon oma simaresepti on oivallinen juoma kevään juhliin. Simaresepti on noin 5 litran erän valmistamiseen. Katso resepti TÄSTÄ

Lue myös...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *