Juomatarviketukku Lappo Oy | Kulkuripellontie 5 21420 Lieto | +358 50 526 3100 | [email protected]

Golden ale – kulaus kultaisuutta kevääseen

 

Golden ale – kulaus kultaisuutta kevääseen

Oluttyylejä on maailmalla satoja. Joissain panimoissa uusia tyylejä keksitään lähes joka keitolla.

Golden ale -tyyliin historia on monipolvinen, mutta sen pääasialliset juuret olivat tarpeessa tehdä juotavia, raikkaita oluita, jotka eivät Toisen Maailmansodan aikaan päihdyttäneet työntekijöitä liiaksi.

Golden ale on monella tavalla esimerkillinen sessio-olut, joka piti mielen virkeänä mutta rentona. Brittiläinen golden ale ei siis ole korkean alkoholipitoisuuden olut, toisin kuin belgialaiset strong golden -oluet.

Nimensä golden ale saa sen kultaisesta väristä – samantyylisiä oluita voidaan kutsua myös nimillä blonde ale tai vain pale ale. Golden ale on monella tapaa lagerinen tyyli, niin väriltään, suutuntumaltaan kuin humaloinniltaan, joten se sopii mainiosti vaaleista lagereista pitäville kotipanijoille, joilla ei ole lager-hiivojen vaatimaan lämpötilanhallintaa käytössä.

Nimensä mukaisesti golden ale on väriltään kirkkaan kullankeltainen. Se on kevytrunkoinen, humalavetoinen mutta ei äärimmäisen katkeroinen. Maltaiden aromit ovat erittäin vähäiset, eikä hiivojen tuottamia estereitä juurikaan löydy. Golden ale on maltillisesti hiilihapotettu.

Oma reseptimme, Golden Hour, ei ole tehdastyöntekijän taukojuoma, mutta muuten tyylinmukainen esimerkki, käyttäen vain brittiläisiä raaka-aineita.

Lue myös...