Juomatarviketukku Lappo Oy | Kulkuripellontie 5 21420 Lieto | +358 50 526 3100 | [email protected]

3 parasta mäskin huuhtelutapaa

3 parasta mäskin huuhtelutapaa

3 parasta mäskin huuhtelutapaa

Huuhtelu (sparging tai lautering englanniksi) on mäskäyksen loppuvaihe. Huuhtelun tarkoitus on varmistaa, ettei maltaisiin jää käymiskelpoisia sokereita ja siirtää ne vierteeseen. Huuhtelutapoja on jälleen kerran useita, esittelemme yleisimmät alla.

1. No-Sparge

No-Sparge on paradoksi, eli huuhtelu huuhtelematta. No-Sparge on varsinkin pussimäskääjille tuttu tapa, jossa maltaita ei erikseen huuhdella, vaan niiden annetaan rauhassa valua mahdollisimman kuiviksi – pussimäskääjä voi nopeuttaa prosessia puristamalla pussia. Tämä tapa vaatii kuitenkin suuremman määrän vettä tavoite-eräkoon saavuttamiseksi, jolloin mäskäysteho voi hyvinkin jäädä alhaiseksi. Jos et saa mäskistä riittävää määrää vierrettä keittoon, voit lisätä puhdasta vettä keittokattilaan. Toisaalta no-sparge on ehdottomasti yksinkertaisin tapa, mäskäyslaitteen kanssa sinun tarvitsee vain nostaa mallaspiippu ylös ja odottaa.

2. Batch Sparge

Batch Sparge on ehkä yleisin tapa huudella mäski kotiolosuhteissa. Tässä tavassa maltaisiin lisätään kuumaa huuhteluvettä pienissä erissä (eng. batch), esimerkiksi kannullisissa. Huuhteluvesi kaadetaan mahdollisimman tasaisesti mallaspatjan päälle ja vierteen annetaan valua, kunnes haluttu keittomäärä on saavutettu.

Batch-Sparge aloittelijalle mäskäyslaitteessa:

 • Lämmitä erillisessä kattilassa vettä n. 74°C lämpöiseksi.
 • Nosta laitteesi mallaspiippu yläasentoon
 • Ala lisäämään vettä erissä mallaspatjan päälle
 • Jatka kunnes vierrettä on keittomäärän verran

3. Fly-Sparge

Fly-Sparge on panimoissa käytetty menetelmä. Siinä mäskättyyn mallaspatjaan lisätään hitaasti ja jatkuvasti hieman kuumaa vettä, joka valuu mallaspatjan läpi vierteen sekaan vähän kerrassaan. Fly-spargen erottaa batch-spargesta huuhtelun jatkuvuus, vesimäärä mallaspatjan päälle pidetään pienenä, jotta mäski ei tukkeudu ja vesi jakaantuu madollisimman tasaisesti patjan läpi.

Fly-sparge on tehokkain huuhtelutapa, sillä se irrottaa parhaiten jäljellä olevia sokereita maltaista. Kotioloissa Fly-spargen toteuttaminen on hankalaa, sillä vesi tulisi suihkuttaa mallaspatjan päälle tasaisena virtana. Helpoin fly-spargen korvike kotona onkin asettaa mallaspatjan päälle rei’itetty alumiinifolion pala, jonka päälle huuhteluvettä kaadetaan vähän kerrallaan.

Mäskin huuhtelu

Lue myös...

2 vastausta

 1. BATCH SPARGE ei tarkoita huuhteluveden lisäämistä pienissä erissä – käytännössä kuvaamanne batch sparge on käsin tehty FLY SPARGE. Jos luette kuvauksenne, voitte huomata, että ne kuvaavat saman asian:
  ”maltaisiin lisätään kuumaa huuhteluvettä pienissä erissä” ja
  ”lisätään hitaasti ja jatkuvasti hieman kuumaa vettä, joka valuu mallaspatjan läpi vierteen sekaan vähän kerrassaan”

  BATCH SPARGESSA valutetaan ensin maltaista vierre pois (tämä on ”first runnings”), jonka jälkeen lisätään huuhteluvesi. Hetken päästä tämä lisätty huuhteluvesi lasketaan pois, jolloin saadaan vähemmän sokeria sisältävä vierre (tämä on ”second runnings”). Tällä menetelmällä voidaan esimerkiksi tehdä vahvempi ja kevyempi olut samalla mäskäyksellä.

  1. Kiitos palautteesta ja tarkennuksista. Korjaamme tekstiä näiltä osin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *