Kuvaus
Matalammassa lämpötilassa käyvän oluen makuprofiilista tulee kuiva ja raikas sekä hieman hedelmäinen. Hedelmäisyys ja esterisyys lisääntyvät käymislämpötilan ylittäessä 18 °C.
Näin käytät Wyeast XL Activator -hiivapakettia (englanniksi)
- Flokkulaatio: Keskiasteinen
- Käymisaste: 71-75%
- Käymislämpötila: 16-22 °C
- Alkoholinkestävyys: 12 %
Oluttyylit:
American Barleywine
Baltic Porter
Dry Stout
Foreign Extra Stout
Imperial IPA
Irish Red Ale
Oatmeal Stout
Other Smoked Beer
Robust Porter
Scottish Export 80/-
Scottish Heavy 70/-
Scottish Light 60/-
Spice, Herb, or Vegetable Beer
Strong Scotch Ale
Sweet Stout
Wood-Aged Beer
PT –
Mausta en pysty sanomaan koska tämä ei startannut ollenkaan n. 6kk kuluttua valmistuspäivästä. Siinäkin näkyy nestemäisen hiivan heikkous kuivahiivaan verrattuna.
Olen nyt kaksi kertaa käyttänyt toista Wyeastin hiivaa ja vaikka oluen maku onkin ollut ihan hyvä, mielestäni on järkevää valita aina mieluumin kuivahiiva koska tämä Wyeastin hiivan hinta tuplaa 20 litran olutsatsin hinnan aivan mitättömällä makuerolla. Alle 5 euron kuivahiivat on parempia, säilyvät paremmin, ovat 3 kertaa halvempia ja sisältävät paljon enemmän hiivasolujakin niin ei tarvitse riskeerata kontaminaatiota starttereilla leikkiessä. Tuntuu että Wyeastilla on vain erinomainen markkinointikoneisto netissä. Suositeltu käymislämpötila mielestäni vähän kettumainen 16-22C (itselläni sisällä kesät talvet 23C, tuo optimi 19C ei ole koskaan saavutettavissa). En suosittele.
Dmitrii –
Perfect for Guinness clone and red ales