Kuvaus
Kalsiumsulfaatti
100% puhdas, elintarvikekelpoinen ineraalisuola lisäämään happamuutta vierteeseen (pH-arvon alentaminen) ja lisää myös veden kovuutta. Tunnetaan myös nimellä gypsum tai kipsi.
- E-koodi: E516
- CaSO4
- Annostus veteen: 12 g per 25 litraa.
Lue lisää veden muokkaamisesta artikkelistamme.
Fisutar –
”Kipsi on neutraalisuola, jonka lisäys maahan ei periaatteessa aiheuta muutoksia maan pH:ssa. Kipsi tosin sisältää kalsiumia, ja monet luulevat virheellisesti sen nostavan maan pH:ta, kun kerran sitä on kalkitusaineissakin. Maan pH:n kohoaminen perustuu kuitenkin kalkitusaineen anioniin, joka kipsissä on sulfaatti; se ei sido eikä luovuta happamuutta eikä näin ollen vaikuta maan happamuuteen. Kipsin liukeneminen nostaa hieman maan suolapitoisuutta, mikä saattaa hieman (joitain pH-yksikön kymmenyksiä) alentaa viljavuusanalyysissä mitattavaa pH(H2O)-arvoa.” https:blogs.helsinki.fisave-kipsihanke20170425kipsin-vaikutus-maaperaan-ja-kasvustoon Pakko uskoa, että ph ei nouse :). Tästä minulla oli harhakuvitelma hieman…
Fisutar –
Tutkailin speksejä. Mielestäni kipsi nostaa ph-numeroa eli vähentää happamuutta, mutta nostaa ph-arvoa :))). Ph arvo = 7 neutraali, yli 7 on emäs jolloin happamuus on pieni, mutta ph-arvo on kasvanut.