Juomatarviketukku Lappo Oy | Kulkuripellontie 5 21420 Lieto | +358 50 526 3100 | [email protected]

Schwarzbier – Crisp Kulmbach New Moon

Lappo lähtee rohkeasti tekemään perinteikästä tyyliä, eli Schwarzbieriä, mallasmaailman uusimmalla uutuudella eli Crispin Smooth Chocolate maltaalla.
Olut valmistetaan käyttämällä Grainfather-kotipanimojärjestelmää.

Resepti: Crisp Malting
Skaalaus kotikokoon: Joni Henriksson
Eräkoko tälle reseptille: n. 23 litraa
Raaka-aineet: Valitse aina olueen sopivimmat raaka-aineet. Tutustu oheisista linkeistä tämän reseptin aineksiin ja niiden mahdollisiin korvaajiin.

OLUEN TUNNUSLUVUT

Huomaa, että oman eräsi ominaisuudet voivat poiketa käytettyjen välineiden ja raaka-aine -erien takia.

  • Eräkoko: n. 23 litraa
  • Maltaita yhteensä: 5,25 kilogrammaa
  • Humalaa yhteensä: 70 grammaa
  • Mäskäyslämpötila: 63°C
  • Ulosmäskäyslämpötila 75°C
  • Vierteen ominaispaino: (OG):1.051 / 12,62°P
  • Käymislämpötila: 20°C
  • Lopullinen ominaispaino: x FG 1.012/ 3,07°P
  • Alkoholia (ABV): 5,18 %

MALLASPOHJA

MÄSKÄYS JA HUMALOINTI

Humalat:

  1. Mäskäysvesi lämmitetään 63°C.
  2. Kaikki muut maltaat, paitsi Black malt lisätään mäskäimeen ja mäskätään 60 minuuttia 63°C lämmössä
  3. Tehdään ulosmäskäys, jossa lämpö nostetaan 75°C
  4. Black malt lisätään mallaspatjan päälle ja maltaita huuhdellaan 75°C vedellä, kunnes vierrettä on yhteensä n. 26 litraa
  5. Vierrettä keitetään 60 minuuttia, ensimmäinen Saaz-lisäys tehdään heti keiton alussa ja toinen kun keittoa on jäljellä 20 minuuttia
  6. Hiivaravinne ja Protafloc lisätään kun keittoa on jäljellä 10 minuuttia.

HIIVAUS JA KÄYMINEN

Hiiva: 2 x Fermentis Saflager W34/70

  1. Vierre jäähdytetään 18°C ja hiivataan kahdella pussilla W34/70 hiivaa. Hiivaamisen jälkeen käymisastian lämpö tiputetaan 12°C
  2. Annetaan käydä 2 viikkoa 12°C, jonka jälkeen nostetaan käymisastian lämpötila 20°C kahden päivän ajaksi (Diasetyylitauko). Sen jälkeen tiputetaan käymisastian lämpötila 2°C – 4°C vähintään 24h ajaksi (Cold Crash). Tämän jälkeen olut on valmista pullotettavaksi. Olut paranee pullossa tai kegissä, kunhan malttaa kypsytellä viileässä.

Lisää reseptejä: