Lappo lähtee rohkeasti tekemään perinteikästä tyyliä, eli Schwarzbieriä, mallasmaailman uusimmalla uutuudella eli Crispin Smooth Chocolate maltaalla. Olut valmistetaan käyttämällä Grainfather-kotipanimojärjestelmää. Resepti: Crisp Malting Skaalaus kotikokoon: Joni Henriksson Eräkoko tälle reseptille: n. 23 litraa Raaka-aineet: Valitse aina olueen sopivimmat raaka-aineet. Tutustu oheisista linkeistä tämän reseptin aineksiin ja niiden mahdollisiin korvaajiin.
OLUEN TUNNUSLUVUT
Huomaa, että oman eräsi ominaisuudet voivat poiketa käytettyjen välineiden ja raaka-aine -erien takia.
- Eräkoko: n. 23 litraa
- Maltaita yhteensä: 5,25 kilogrammaa
- Humalaa yhteensä: 70 grammaa
- Mäskäyslämpötila: 63°C
- Ulosmäskäyslämpötila 75°C
- Vierteen ominaispaino: (OG):1.051 / 12,62°P
- Käymislämpötila: 20°C
- Lopullinen ominaispaino: x FG 1.012/ 3,07°P
- Alkoholia (ABV): 5,18 %
MALLASPOHJA
- 3 kg Crisp Europils Malt
- 1,5 kg Crisp Vienna Malt
- 500g Crisp Low Colour Chocolate Malt
- 250g Crisp Black Malt Yhteensä 5,25 kg
- (+ 100g Riisinkuoria huuhtelun sujuvoittamiseksi)
- Hiivaravinnetta ravinteen annostuksen mukaisesti.
- Protafloc rouhetta annostuksen mukaisesti.
MÄSKÄYS JA HUMALOINTI
Humalat:
- Mäskäysvesi lämmitetään 63°C.
- Kaikki muut maltaat, paitsi Black malt lisätään mäskäimeen ja mäskätään 60 minuuttia 63°C lämmössä
- Tehdään ulosmäskäys, jossa lämpö nostetaan 75°C
- Black malt lisätään mallaspatjan päälle ja maltaita huuhdellaan 75°C vedellä, kunnes vierrettä on yhteensä n. 26 litraa
- Vierrettä keitetään 60 minuuttia, ensimmäinen Saaz-lisäys tehdään heti keiton alussa ja toinen kun keittoa on jäljellä 20 minuuttia
- Hiivaravinne ja Protafloc lisätään kun keittoa on jäljellä 10 minuuttia.
HIIVAUS JA KÄYMINEN
Hiiva: 2 x Fermentis Saflager W34/70
- Vierre jäähdytetään 18°C ja hiivataan kahdella pussilla W34/70 hiivaa. Hiivaamisen jälkeen käymisastian lämpö tiputetaan 12°C
- Annetaan käydä 2 viikkoa 12°C, jonka jälkeen nostetaan käymisastian lämpötila 20°C kahden päivän ajaksi (Diasetyylitauko). Sen jälkeen tiputetaan käymisastian lämpötila 2°C – 4°C vähintään 24h ajaksi (Cold Crash). Tämän jälkeen olut on valmista pullotettavaksi. Olut paranee pullossa tai kegissä, kunhan malttaa kypsytellä viileässä.