Olut valmistetaan käyttämällä Grainfather-kotipanimojärjestelmää
Resepti: Joni Henriksson
Eräkoko tälle reseptille: n. 19 litraa
Raaka-aineet: Valitse aina olueen sopivimmat raaka-aineet. Tutustu oheisista linkeistä tämän reseptin aineksiin ja niiden mahdollisiin korvaajiin.
OLUEN TUNNUSLUVUT
Huomaa, että oman eräsi ominaisuudet voivat poiketa käytettyjen välineiden ja raaka-aine -erien takia.
- Eräkoko: n. 19 litraa
- Maltaita yhteensä: 7,65 kilogrammaa
- Humalaa yhteensä: 140 grammaa
- Katkerot: 38 IBU
- Väri:39 EBC
- Mäskäyslämpötila: 65°C
- Ulosmäskäyslämpötila 75°C
- Vierteen ominaispaino: (OG): 1.070 SG / 17°P
- Käymislämpötila: 20°C
- Lopullinen ominaispaino (FG): 1.020 SG / 5°P
- Alkoholia til.5,2%: (ABV): 6,7%
Vedenkäsittely:
Mäskäysvettä käsiteltiin sopivammaksi tähän olueen. Lähtökohtana oli turkulainen hanavesi. Tutustu tästä lisää vedenmuokkaamiseen
Tilaa reseptin raaka-aineet tästä.
MALLASPOHJA
6.5 kg Viking Malt Red Active
0,75 kg Viking Malt Dextrin
0,25 kg Viking Malt Caramel 50
0,15 kg Riisinkuoria mäskäyksen sujuvoittamiseksi
Yhteensä 7,65 kg
MÄSKÄYSOHJELMA JA HUMALOINTI
Humalat:
20 g Amarillo / 60 min
20 g El Dorado / 60 min
50 g Amarillo / 5 min
50 g El Dorado / 5 min
Tutustu ennen ensimmäistä mäskäystäsi yleisiin oluen valmistusohjeisiin esimerkiksi täältä. Muista, että ohjeita tulee aina soveltaa tyylinmukaisesti.
Mäskäys suoritetaan yksivaiheisena.
- Lämmitä 22l mäskäysvettä 65°C. Mäskää rouhitut maltaat sisään ja pidä tässä lämpötilassa 90 minuuttia. Tämän jälkeen nosta lämpötila 75°C eli ulosmäskäyslämpöön ja odota 10 minuuttia. Grainfatherilla pumppu on käynnissä koko mäskäyksen ajan.
- Mäskäyksen lopussa huuhtele maltaita 75°C vedellä, kunnes vierrettä on riittävästi. Ennen keittoa pitäisi olla n. 25l nestettä.
- Kuumenna vierre kiehuvaksi ja keitä vierrettä 90 minuuttia. Kun keittoa on jäljellä 60 minuuttia lisää 20 grammaa Amarilloa ja El Doradoa
- 5 minuuttia ennen keiton loppumista lisää 50g Amarilloa ja El Doradoa.
HIIVAUS JA KÄYMINEN
Hiiva: Lallemand London 1 pkt
- Jäähdytä vierre ja siirrä se käymisastiaan. Lisää hiiva
- Kun pääkäyminen on loppunut noin viikon jälkeen, voit halutessasi siirtää vierteen sekundääriastiaan. Anna kypsyä käymisastiassa vielä toinen viikko ja pullota.