Raparperi on kevään ensimmäisiä satoa tuottavia lajikkeita ja sillä on hyvä avata viinin tai mehun valmistuskausi. Se on erittäin hapan ja sata grammaa raparperia sisältää 5,5g hiilihydraatteja eikä juurikaan rasvaa tai proteiineja. Raparperin lehdet sisältävät myrkyllistä oksaalihappoa, joten raparperista käytetään vain lehtiruoti. Oksaalihapon neutralisointiin voidaan käyttää viiniliitua.
Raparperimehu ohje
Ainekset: 5 l vettä 1,25 kg raparperia 625 g sokeria Huuhtele raparperit ja leikkaa ne noin 2cm paloiksi (älä kuori). Lisää raparperit ja vesi kattilaan ja keitä hiljalleen noin 15-30 minuuttia. Siivilöi mehusta raparperit ja lisää sokeri. Sekoita, jotta sokeri liukenee mehuun. Anna mehun jäähtyä hieman ja pullota. Jäähdytä mehu kylmäksi jääkaapissa ja nauti! Raparperimehu säilyy jääkaapissa joitakin päiviä. Raparperimehua voi maustaa monin eri tavoin. Voit esimerkiksi puristaa sitruunamehua yhden sitruunan verran sokerin lisäyksen yhteydessä. Makeutta mehuun taas saat lisäämällä sokerin määrää ja väriä tummemmaksi valitsemalla tummia raparpereja. Siivilöintiin hyvä niksi on laittaa raparperit siiviläpussiin, jolloin siivilöinti on hoidettu vain pussin poistamalla. Jos haluat säilöä raparperimehua myöhempään käyttöön pullota se bag in box -pussiin ja pakasta, näin mehu säilyy pitkään.
Raparperiviinin valmistus
Ainekset: 5 kg raparperia 6 kg sokeria 500 g rusinoita 1 käymisainepakkaus Tarvittava määrä aineksia vaihtelee käymispakkauksen, halutun alkoholipitoisuuden ja oman maun mukaan. Tämä on yleinen ohje raparperiviinin valmistukseen, tarkista tarkat määrät ja lisäysohjeet omasta käymispakkauksestasi ennen valmistusta.
- Huuhtele raparperit ja leikkaa ne muutaman sentin paloiksi. Mikäli haluat väriltään vaaleampaa viiniä muista myös kuoria raparperit.
- Kaada raparperit sekä rusinat siiviläpussiin ja pehmennä ne keittämällä niitä n. 15-30 minuuttia 10 litrassa vettä.
- Lisää veteen 4kg sokeria ja sekoita kunnes sokeri on kokonaan liuennut veteen.
- Kaada seos siiviläpusseineen desinfioituun käymisastiaan. Lisää kylmää vettä niin paljon, että kokonaismäärä on 20 litraa.
- Lisää käymisastiaan pektolaasi, viinihiiva ja ravinteet käymispakkauksen ohjeiden mukaisesti. Huomioi erityisesti lämpötilat, että aineet toimivat oikein.
- Sulje käymisastia ja anna käydä 7 vuorokautta.
- Liuota 2 kg sokeria 2 litraan kuumaa vettä, jäähdytä hieman ja kaada käymisastiaan.
- Lisää kylmää vettä niin paljon, että kokonaismäärä on 25 litraa.
- Sulje käymisastia ja anna viinin käydä n. 20-25 °C lämpötilassa (miedot viinit n.1-2 vk ja vahvat n. 2,5-4vk)
- Käymisen päätyttyä poista siiviläpussi ja lappoa viini toiseen käymisastiaan.
- Lisää käymisen pysäyttäjä käymispakkauksen ohjeiden mukaan ja anna vaikuttaa 2-3 päivää.
- Käymisen pysäyttäjän vaikutuksen aikana ravistele käymisastiaa voimakkaasti useasti hiilidioksidin poistamiseksi viinistä.
- Lappoa viini toiseen käymisastiaan ja lisää kirkastusaineet ohjeiden mukaisesti. Anna viinin seistä 2-5 päivää, ellei viini ole mielestäsi tarpeeksi kirkasta anna sen seistä vielä muutama päivä.
- Lappoa viini toiseen käymisastiaan ja makeuta se makusi mukaan lisäämällä sokeria. Sokeri lisätään liuottamalla se pieneen määrään viiniä ja kaatamalla käymisastiaan.
- Kun viini on mieleistäsi poista loppu hiilidioksidi ravistelemalla käymisastiaa voimakkaasti. Poista vesilukko ja paina sormellasi vesilukon reikää ettei viini läiky ravistelun aikana. Päästä hiilidioksidi välillä pois nostamalla sormi pois vesilukon reiästä.
- Pullota viini
- Viini säilyy parhaiten pimeässä ja 12-14 °C asteessa. Viini kypsyy vanhetessaan, mutta on juotavaa jo 1-2 kk jälkeen (vaaleat) ja 3-4 kk jälkeen (tummat).
Hyvä vaihtoehto pulloille on bag in box -pussit. Pusseja ei tarvitse erikseen desinfioida ja niissä viini säilyy parista viikosta kuukauteen vaikka viiniä joisikin päivittäin. Bag in box -pussien hana ei päästä ilmaa pussiin minkä vuoksi säilyvyys on taattu. Pussit helpottavat myös pullotusurakkaa sillä niihin mahtuu 3, 5 tai 10 litraa viiniä.