Täyteläinen stout-olut, valmistettu vuoden 2017 Lakeuden Panimojuhlaan.
Resepti: Juha Mäki-Turja
Eräkoko tälle reseptille: 20 litraa
Raaka-aineet: Valitse aina olueeseesi sopivimmat raaka-aineet. Tutustu oheisista linkeistä tämän reseptin aineksiin ja niiden mahdollisiin korvaajiin.
OLUEN TUNNUSLUVUT
Huomaa, että oman eräsi ominaisuudet voivat poiketa käytettyjen välineiden ja raaka-aine -erien takia.
- Eräkoko: 20 litraa
- Maltaita yhteensä: 4,8 kilogrammaa
- Humalaa yhteensä: 45 grammaa
- Mäskäyslämpötila: 66°C, ulosmäskäyslämpötila 77°C
- Vierteen ominaispaino: (OG): 1.055 SG / 14.3°P
- Käymislämpötila: 19°C
- Lopullinen ominaispaino: 1.015 SG / 3.8°P
- Alkoholia til.-%: (ABV): 5,70 %
- Väri: 76,6 EBC / 38,9 SRM
- Katkeroita: 40,3 IBU
- Arvioitu tehokkuus: 78%
- Keittoaika: 70 minuuttia
MALLASPOHJA
3,8 kg Finest Maris Otter (Crisp) – 79,17% kokonaismaltaista
0,3 kg Flaked Torrefied Barley (Crisp) – 6,25% kokonaismaltaista
0,3 kg Roasted Barley (Crisp) – 6,25% kokonaismaltaista
0,2 kg Brown (Crisp) – 4,17% kokonaismaltaista
0,2 kg Chocolate (Crisp)- 4,17% kokonaismaltaista
Yhteensä 4,8 kg maltaita
MÄSKÄYSOHJELMA JA HUMALOINTI
Humalat:
20 g Columbus – pelletti – 15% alfa
10 g Challenger – pelletti – 6,7% alfa
15 g East Kent Goldings – 5,7% alfa
Muuta: 2 g Ruokasoodaa
Tutustu ennen ensimmäistä mäskäystäsi yleisiin oluen valmistusohjeisiin esimerkiksi täältä. Muista, että ohjeita tulee aina soveltaa tyylinmukaisesti.
- Lämmitä mäskäysvesi 66°C. Lisää mäskäysveteen 2 grammaa ruokasoodaa
- Lisää rouhitut maltaat mäskäysveteen, mäskää 60 minuuttia
- Ulosmäskäys: lämmitä mäskäysvesi hetkeksi 77°C, siirrä vierre keittoastiaan
- Kuumenna vierre kiehuvaksi – vierteen keittoaika on 70 minuuttia. Lisää Columbus-humalapelletit vierteeseen kun se on kiehunut 25 minuuttia, eli kokonaiskeittoaikaa on jäljellä 45 minuuttia
- Lisää Challenger ja East Kent Goldings kun vierre on kiehunut 55 minuuttia eli kokonaiskeittoaikaa on jäljellä 15 minuuttia
HIIVAUS JA KÄYMINEN
Hiiva:
10 g New World Strong Ale (M42) – Mangrove Jack’s
- Jäähdytä kiehunut vierre 70 minuutin jälkeen, siirrä vierre käymisastiaan.
- Lisää 10 grammaa New World Strong Ale hiivaa jäähtyneeseen vierteeseen.
- Käytä olut 19°C lämpötilassa.