Strong Bitter
Perinteinen vahva bitter-tyylin olut. Valmistettu vuoden 2017 Lakeuden panimojuhlaan.
Resepti: Juha Mäki-Turja
Eräkoko tälle reseptille: 20 litraa
Raaka-aineet: Valitse aina olueen sopivimmat raaka-aineet. Tutustu oheisista linkeistä tämän reseptin aineksiin ja niiden mahdollisiin korvaajiin.
OLUEN TUNNUSLUVUT
Huomaa, että oman eräsi ominaisuudet voivat poiketa käytettyjen välineiden ja raaka-aine -erien takia.
- Eräkoko: 20 litraa
- Maltaita yhteensä: 4,5 kilogrammaa
- Humalaa yhteensä: 68 grammaa
- Mäskäyslämpötilä: 67°C, ulosmäskäyslämpötila 77°C
- Vierteen ominaispaino: (OG): 1.053 SG / 13.1°P
- Käymislämpötila: 19°C
- Lopullinen ominaispaino: 1.014 SG / 3.6°P
- Alkoholia til.-%: (ABV): 5.14 %
- Väri: 23,8 EBC / 12,1 SRM
- Katkeroita: 38,9 IBU
- Arvioitu tehokkuus: 78%
- Keittoaika: 70 minuuttia
MALLASPOHJA
4,0 kg Maris Otter (Crisp Floor Malted) – 88,89% kokonaismaltaista
0,3 kg Amber (Crisp) – 6,67% kokonaismaltaista
0,3 kg Crystal 240 (Crisp) – 4,44% kokonaismaltaista
Yhteensä 4,5 kg maltaita
MÄSKÄYSOHJELMA JA HUMALOINTI
Humalat:
28 g Target – pelletti – 10% alfa
15 g Challenger – pelletti – 6,7% alfa
10 g East Kent Goldings – pelletti – 5,7% alfa
15 g Willamette – pelletti – 4,5% alfa
Muuta: 4 g Kalsiumsulfaatti (Gypsum)
Tutustu ennen ensimmäistä mäskäystäsi yleisiin oluen valmistusohjeisiin esimerkiksi täältä. Muista, että ohjeita tulee aina soveltaa tyylinmukaisesti.
- Lämmitä mäskäysvesi 67°C. Lisää mäskäysveteen 4 grammaa kalsiumsulfaattia
- Lisää rouhitut maltaat mäskäysveteen, mäskää 60 minuuttia
- Ulosmäskäys: lämmitä mäskäysvesi hetkeksi 77°C, siirrä vierre keittoastiaan
- Kuumenna vierre kiehuvaksi – vierteen keittoaika on 70 minuuttia. Lisää Target-humalapelletit vierteeseen kun se on kiehunut 10 minuuttia, eli kokonaiskeittoaikaa on jäljellä 60 minuuttia
- Lisää Challenger, East Kent Goldings ja Willamette kun vierre on kiehunut 65 minuuttia eli kokonaiskeittoaikaa on jäljellä 5 minuuttia
HIIVAUS JA KÄYMINEN
Hiiva: 10 g Liberty Bell Ale M36 (Mangrove Jack’s)
- Jäähdytä kiehunut vierre 70 minuutin jälkeen, siirrä vierre käymisastiaan
- Lisää 10 grammaa Liberty Bell Ale hiivaa jäähtyneeseen vierteeseen
- Käytä olut 19°C lämpötilassa