Koemäskäyksissä Lapon henkilökunta valmistaa juomia käyttäen kuluttajien saatavilla olevia välineitä ja raaka-aineita. Tarkoituksena on tuottaa reseptejä kotipanijoiden käyttöön ja samalla tuottaa konkreettista kokemusta ja dataa eri kotipanimolaitteiden ominaisuuksista.
Kolmannessa koemäskäyksessä valmistettiin herkullisen humalapommin IPA käyttäen lähes pelkästään Crispin maltaita.
Olut valmistettiin käyttämällä BrauEule III-kotipanimolaitteistoa.
Resepti: Joni Henriksson
Eräkoko tälle reseptille: n. 23 litraa
Raaka-aineet: Valitse aina olueesi sopivimmat raaka-aineet. Tutustu oheisista linkeistä tämän reseptin aineksiin ja niiden mahdollisiin korvaajiin.
OLUEN TUNNUSLUVUT
Huomaa, että oman eräsi ominaisuudet voivat poiketa käytettyjen välineiden ja raaka-aine -erien takia.
Eräkoko: n. 23 litraa
Maltaita yhteensä: 8 kilogrammaa
Humalaa yhteensä: 210 grammaa
Mäskäyslämpötila: 67°C,
Ulosmäskäyslämpötila 78°C
Vierteen ominaispaino: (OG): x SG / x°P
Käymislämpötila: x°C
Lopullinen ominaispaino: x SG / x°P
Alkoholia til.-%: (ABV): x %
MALLASPOHJA
6 kg Crisp Maris Otter
0,5 kg Crisp Amber
0,5 kg Crisp Cara Gold
0,5 kg Crips Torrefied Maize
0,5 kg Weyermann Acidulated Malt
MÄSKÄYSOHJELMA JA HUMALOINTI
Humalat:
20 g Citra / 60 min
40 g Mosaic / 60 min
50 g Amarillo / 5min
50 g Centennial / 5 min
50 g Cascade / 5min
Tutustu ennen ensimmäistä mäskäystäsi yleisiin oluen valmistusohjeisiin esimerkiksi täältä. Muista, että ohjeita tulee aina soveltaa tyylinmukaisesti.
- Lämmitä mäskäysvesi 67°C.
- Lisää hiutaleet ja rouhitut maltaat mäskäysveteen, mäskää 60 minuuttia
- Kuumenna vierre kiehuvaksi, lisää Citra ja Mosaic humalat. Kokonaiskeittoaika on 60 min
- Kun keittoa on jäljellä 5 min, lisää Centennial, Amarillo ja Cascade
HIIVAUS JA KÄYMINEN
Hiiva: 2 x US-05 11,5g
- Jäähdytä, siirrä käymisastiaan ja lisää hiiva
- Anna vierteen käydä noin viikon ajan asteen lämpötilassa