Lapon 6v synttäripirskeiden melskeissä valmistettiin luonnollisesti myös olutta. PekkoDrop on saanut nimensä sen kahdesta humalasta, muinaissuomalaisen sadonkorjuujumalan Pekon ja amerikkalaisen karamellin Lemondropin mukaan nimetyistä…. Pekosta ja Lemondropista.
Olut valmistetaan käyttämällä Grainfather-kotipanimojärjestelmää
Resepti: Team Lappo
Eräkoko tälle reseptille: n. 23 litraa
Raaka-aineet: Valitse aina olueen sopivimmat raaka-aineet. Tutustu oheisista linkeistä tämän reseptin aineksiin ja niiden mahdollisiin korvaajiin.
OLUEN TUNNUSLUVUT
Huomaa, että oman eräsi ominaisuudet voivat poiketa käytettyjen välineiden ja raaka-aine -erien takia.
- Eräkoko: n. 23 litraa
- Maltaita yhteensä: 6,15 kilogrammaa
- Humalaa yhteensä: 110 grammaa
- Katkerot: 56,6 IBU
- Väri: 17,9 EBC
- Mäskäyslämpötilä: 67°C
- Ulosmäskäyslämpötila 75°C
- Vierteen ominaispaino: (OG): 1.052 SG
- Käymislämpötila: 20°C
- Lopullinen ominaispaino (FG): 1.013 SG
- Alkoholia (ABV): 5,18%
MALLASPOHJA
- 4,5 kg Pehkolan Mallastamo Pale ale
- 1 kg Viking Malt Munich light
- 0,4kg Viking Malt Caramel 100
- 0,25kg Viking Malt Wheat
MÄSKÄYSOHJELMA JA HUMALOINTI
Tutustu ennen ensimmäistä mäskäystäsi yleisiin oluen valmistusohjeisiin esimerkiksi täältä Muista, että ohjeita tulee aina soveltaa tyylinmukaisesti.
Mäskäys suoritetaan yksivaiheisena.
1) Lämmitä 20l mäskäysvettä 67°C. Mäskää rouhitut maltaat sisään ja pidä tässä lämpötilassa 90 minuuttia. Tämän jälkeen nosta lämpötila 75°C eli ulosmäskäyslämpöön ja odota 10 minuuttia. Grainfatherilla pumppu on käynnissä koko mäskäyksen ajan.
2) Mäskäyksen lopussa huuhtele maltaita 75°C vedellä, kunnes vierrettä on riittävästi. Ennen keittoa pitäisi olla n. 27l nestettä.
3) Kuumenna vierre kiehuvaksi ja sen jälkeen lisää 30 grammaa Pekkoa. 5 minuuttia ennen keiton loppua lisää 80g Lemondroppia. Keittoaika yhteensä siis 60 minuuttia
HIIVAUS JA KÄYMINEN
Hiiva: Fermentis Safale US-05 x 2
1) Keiton päätyttyä pyöräytä kunnon whirlpool.
2) Jäähdytä vierre 20°C ja siirrä se käymisastiaan. Lisää hiiva
3) Kun pääkäyminen on loppunut n. kahden viikon kuluttua astioi olut.