Juomatarviketukku Lappo Oy | Kulkuripellontie 5 21420 Lieto | +358 50 526 3100 | [email protected]

Oluen vuosikello – Helmikuu – Pääsiäisolut

Oluen vuosikello jatkuu pääsiäisoluelle, joka on hyvä laittaa tulille ajoissa. Pääsiäisoluet ovat varsin mallasvetoisia, tuhteja ja makeita oluita, jotka selviävät hyvin myös pidemmästä kypsytyksestä. Lapon reseptissä loistavat belgialainen kandisokeri ja karamellimallas, sekä pehmeä humalointi.

Tyylin pohja on Belgian Dubbel (BJCP_n olutluokittelun tyyli 18b). Dubbel on tyylinä mallasvetoinen, moniarominen ja karamellinen, ilman kitkeryyttä ja paahteisuutta. Hedelmäesterin painottuvat rusinan suuntaan.

Resepti voidaan mäskätä monivaiheisena, tarkoituksena saada vierteestä pitkälle käyvä korkealla hyötysuhteella. Keittovaiheessa lisättävän kandisokerin tarkoituksena on keventää runkoa ja lisätä tummaa väriä ilman paahteista makua. Lue lisää mäskäysvaiheista täältä.

Tekniset luvut

  • Eräkoko 20 litraa
  • laskennallinen tehokkuus: 75%
  • OG: n. 1.067
  • FG: n. 1.010
  • Katkerot: 19 IBU
  • ABV: 7,0 %
  • Mäskäysvettä 17,8 litraa, huuhteluvettä 15,66 litraa

Raaka-aineet

5,0 kg Viking Malt Pale Ale
0,3 kg Chateau Crystal Wheat
0,2 kg Chateau Special Belgium

0,2 kg Tummaa kandisokeria

2 x 20 grammaa Styrian Goldings

1 pussi Lallemand Abbaye

Mäskäys

Kolmivaihemäskäys, jolla varmistetaan maksimaalinen määrä käymiskelpoisia sokereita ja hyvä hyötysuhde. Aloita ajan laskenta aina kun saavutat vaiheen lämpötilan.
 
Vaihe Kuvaus Lämpötila Pidä lämpötilassa
Sisäänmäskäys Lisää maltaat 17,84 litraan 53,3 °C vettä 50 °C 1 min
Beta-amylaasi Nosta lämpötilaa 63 °C 45 min
Alfa-amylaasi Nosta lämpötilaa 71 °C 15 min
Mash-out Nosta lämpötilaa 75,6 °C 10 min

Huuhtele maltaat 15,6 litralla 75,6 °C vettä

 
Keitto
Tunnin keitto, jossa haetaan pehmeää humalointia keski-Eurooppalaisesta Styrian Goldings -humalasta. 

Lisää kandisokeri vierteeseen keiton alussa
Lisää ensimmäinen humalapussi kun keitto alkaa (keittoaika 60 min)
Lisää toinen humalapussi kun keittoa jäljellä 5 minuuttia (keittoaika 5 min)
 

Hiivaus ja käyminen

Jäähdytä vierre hieman yli 20 °C ja lisää hiiva. Anna käydä huoneenlämmössä. Abbaye käy reippaasti ja pitkälle, tuottaen tässä lämpötilassa jonkin verran hedelmäisiä estereitä ja mausteisia fenoleita.

Tilaa reseptin raaka-aineet tästä

Haluatko ilmoituksen sähköpostiiisi kun tuotetta on jälleen varastossa?

Lisää reseptejä: