New Zeeland IPA – olutresepti on Lappon mallasmörkön Antin käsialaa. Antti kertoo oluesta seuraavaa: ”Oluessa on perus vaalea mallaspohja. Ajatuksissa oli suunnitella pale ale-tyyppinen humalavetoinen olut. Täällä Turun alueella käytetään pehmeää Virttaankankaan pohjavettä ja muokkasimme sitä hieman calsiumsulfaatilla ja campden-jauheella. Valitsin humaliksi Waimean ja Cascade, jotka täydentävät mukavasti toistensa ominaisuuksia.”
Resepti: Antti Kauri
Eräkoko: n. 20 litraa
Raaka-aineet: Valitse aina olueesi sopivimmat raaka-aineet. Tutustu oheisista linkeistä tämän reseptin aineksiin ja niiden mahdollisiin korvaajiin.
OLUEN TUNNUSLUVUT
- Eräkoko: n. 20 litraa
- Maltaita yhteensä: 5,5 kilogrammaa
- Humalaa yhteensä: 160 grammaa
- Mäskäyslämpötila: 67°C,
- Vierteen ominaispaino: (OG): 1.061 SG
- Käymislämpötila: 20°C
- Lopullinen ominaispaino: 1.013 SG
- Alkoholia til.-%: (ABV): 6,4 %
MALLASPOHJA
- Viking Malt Vienna – 3250g
- Viking Malt Pilsner Zero – 1500g
- Viking Malt Cara Pale – 250g
- Viking Malt Caramel 50 – 250g
- Weyerman Acidulated – 250g
MÄSKÄYSOHJELMA JA HUMALOINTI
Mäskäysvesi 18 litraa: kalsiumsulfaattia 1,8g, campden-jauhetta 1,8g
Huuhteluvesi 14 litraa: kalsiumsulfaatti 1,4g, campden-jauhetta 1,4g
Vaihe 1. 67°C 60min
Vaihe 2. (valinnainen) 75°C 10min
Keittohumalat:
60min 10g Waimea ja 10g Cascade
30min 10g Waimea ja 10g Cascade
Whirlpool 40g Cascade 85°C 15min
HIIVAUS JA KÄYMINEN
HiivaLallemand Verdant Ipa – 1 pussi
Kuivahumalointi 40g Cascade 2vrk käymislämpötila 18°C