Juomatarviketukku Lappo Oy | Kulkuripellontie 5 21420 Lieto | +358 50 526 3100 | kauppa@lappo.fi

Neipaläpi New England IPA – Lapon Koemäskäykset 13

Olut valmistetaan käyttämällä Grainfather-kotipanimojärjestelmää

Resepti: Joni Henriksson
Eräkoko tälle reseptille: n. 19 litraa
Raaka-aineet: Valitse aina olueen sopivimmat raaka-aineet. Tutustu oheisista linkeistä tämän reseptin aineksiin ja niiden mahdollisiin korvaajiin.

OLUEN TUNNUSLUVUT

Huomaa, että oman eräsi ominaisuudet voivat poiketa käytettyjen välineiden ja raaka-aine -erien takia.

  • Eräkoko: n. 19 litraa
  • Maltaita yhteensä: 7,6 kilogrammaa
  • Humalaa yhteensä: 400 grammaa
  • Katkerot: 51 IBU
  • Väri: 7,6 EBC
  • Mäskäyslämpötila: 65°C
  • Ulosmäskäyslämpötila 75°C
  • Vierteen ominaispaino: (OG): 1.065 SG / 16°P
  • Käymislämpötila: 20°C
  • Lopullinen ominaispaino (FG): 1.013 SG / 3,5 °P
  • Alkoholia (ABV): 6,88%

Vedenkäsittely:
Mäskäysvettä käsiteltiin sopivammaksi humalavetoiseen olueen. Lähtökohtana oli turkulainen hanavesi. Tutustu tästä lisää vedenmuokkaamiseen.

Tilaa reseptin raaka-aineet tästä.

MALLASPOHJA

5 kg Crisp Maris Otter Extra Pale
0,5 Kg Crisp Torrified Wheat
0,5 Kg Crisp Flaked Torrefied Oats
0,5 Kg Crisp Dextrin
0,1 kg Riisinkuoria mäskäyksen sujuvoittamiseksi

Yhteensä 7,6 kg

MÄSKÄYSOHJELMA JA HUMALOINTI

Humalat:
25 g El Dorado / 60 min
50 g Galaxy / 0 min
50 g Mosaic / 0 min
100 g Galaxy / Kuivahumalointi 5 päivää
100 g Mosaic / Kuivahumalointi 5 päivää
75g El Dorado / Kuivahumalointi 5 päivää

Muut: 250g Laktoosi

Tutustu ennen ensimmäistä mäskäystäsi yleisiin oluen valmistusohjeisiin esimerkiksi täältä. Muista, että ohjeita tulee aina soveltaa tyylinmukaisesti.

Mäskäys suoritetaan yksivaiheisena.

  1. Lämmitä 22l mäskäysvettä 65°C. Mäskää rouhitut maltaat sisään ja pidä tässä lämpötilassa 90 minuuttia. Tämän jälkeen nosta lämpötila 75°C eli ulosmäskäyslämpöön ja odota 10 minuuttia. Grainfatherilla pumppu on käynnissä koko mäskäyksen ajan.
  2. Mäskäyksen lopussa huuhtele maltaita 75°C vedellä, kunnes vierrettä on riittävästi. Ennen keittoa pitäisi olla n. 23l nestettä.
  3. Kuumenna vierre kiehuvaksi ja keitä vierrettä 60 minuuttia. Lisää heti keiton alussa 25g El Doradoa
  4. 10 minuuttia ennen keiton loppua lisää laktoosi kattilaan. Keiton päätyttyä 50g Galaxya ja 50g Mosaicia.

HIIVAUS JA KÄYMINEN

Hiiva: Wyeast 1318 London Ale III

  1. Jäähdytä vierre ja siirrä se käymisastiaan. Lisää hiiva
  2. Kun pääkäyminen on loppunut noin viikon jälkeen, voit halutessasi siirtää vierteen sekundääriastiaan. Anna kypsyä käymisastiassa vielä toinen viikko, viisi päivää ennen pullotusta lisää kuivahumalat ja sen jälkeen pullota.

Juomatarviketukku Lappo Oy

Kulkuripellontie 5, 21420 Lieto
+358 50 526 3100
kauppa@lappo.fi

Myymälän aukioloajat

Ma–pe: 9–17
La–su: suljettu

tilaa uutiskirje