Olut valmistetaan käyttämällä Grainfather-kotipanimojärjestelmää Resepti: Joni Henriksson Eräkoko tälle reseptille: n. 19 litraa Raaka-aineet: Valitse aina olueen sopivimmat raaka-aineet. Tutustu oheisista linkeistä tämän reseptin aineksiin ja niiden mahdollisiin korvaajiin.
OLUEN TUNNUSLUVUT
Huomaa, että oman eräsi ominaisuudet voivat poiketa käytettyjen välineiden ja raaka-aine -erien takia.
- Eräkoko: n. 19 litraa
- Maltaita yhteensä: 7,6 kilogrammaa
- Humalaa yhteensä: 400 grammaa
- Katkerot: 51 IBU
- Väri: 7,6 EBC
- Mäskäyslämpötila: 65°C
- Ulosmäskäyslämpötila 75°C
- Vierteen ominaispaino: (OG): 1.065 SG / 16°P
- Käymislämpötila: 20°C
- Lopullinen ominaispaino (FG): 1.013 SG / 3,5 °P
- Alkoholia (ABV): 6,88%
Vedenkäsittely: Mäskäysvettä käsiteltiin sopivammaksi humalavetoiseen olueen. Lähtökohtana oli turkulainen hanavesi. Tutustu tästä lisää vedenmuokkaamiseen. Tilaa reseptin raaka-aineet tästä.
MALLASPOHJA
5 kg Crisp Maris Otter Extra Pale
0,5 Kg Crisp Torrified Wheat
0,5 Kg Crisp Flaked Torrefied Oats
0,5 Kg Crisp Dextrin
Yhteensä 7,6 kg
+0,1 kg Riisinkuoria mäskäyksen sujuvoittamiseksi
MÄSKÄYSOHJELMA JA HUMALOINTI
Humalat:
25 g El Dorado / 60 min
50 g Galaxy / 0 min
50 g Mosaic / 0 min
100 g Galaxy / Kuivahumalointi 5 päivää
00 g Mosaic / Kuivahumalointi 5 päivää
75g El Dorado / Kuivahumalointi 5 päivää
Muut: 250g Laktoosi
Tutustu ennen ensimmäistä mäskäystäsi yleisiin oluen valmistusohjeisiin esimerkiksi täältä. Muista, että ohjeita tulee aina soveltaa tyylinmukaisesti. Mäskäys suoritetaan yksivaiheisena.
- Lämmitä 22l mäskäysvettä 65°C. Mäskää rouhitut maltaat sisään ja pidä tässä lämpötilassa 90 minuuttia. Tämän jälkeen nosta lämpötila 75°C eli ulosmäskäyslämpöön ja odota 10 minuuttia. Grainfatherilla pumppu on käynnissä koko mäskäyksen ajan.
- Mäskäyksen lopussa huuhtele maltaita 75°C vedellä, kunnes vierrettä on riittävästi. Ennen keittoa pitäisi olla n. 23l nestettä.
- Kuumenna vierre kiehuvaksi ja keitä vierrettä 60 minuuttia. Lisää heti keiton alussa 25g El Doradoa
- 10 minuuttia ennen keiton loppua lisää laktoosi kattilaan. Keiton päätyttyä 50g Galaxya ja 50g Mosaicia.
HIIVAUS JA KÄYMINEN
Hiiva: Wyeast 1318 London Ale III
- Jäähdytä vierre ja siirrä se käymisastiaan. Lisää hiiva
- Kun pääkäyminen on loppunut noin viikon jälkeen, voit halutessasi siirtää vierteen sekundääriastiaan. Anna kypsyä käymisastiassa vielä toinen viikko, viisi päivää ennen pullotusta lisää kuivahumalat ja sen jälkeen pullota.