Olut valmistetaan käyttämällä Grainfather-kotipanimojärjestelmää Resepti: Miska Lehtinen Eräkoko tälle reseptille: n. 27 litraa Raaka-aineet: Valitse aina olueen sopivimmat raaka-aineet. Tutustu oheisista linkeistä tämän reseptin aineksiin ja niiden mahdollisiin korvaajiin.
OLUEN TUNNUSLUVUT
Huomaa, että oman eräsi ominaisuudet voivat poiketa käytettyjen välineiden ja raaka-aine -erien takia.
- Eräkoko: n. 27 litraa
- Maltaita yhteensä: 7,3 kilogrammaa
- Humalaa yhteensä: 143 grammaa
- Katkerot: – IBU
- Väri: – EBC
- Mäskäyslämpötila: 66°C
- Ulosmäskäyslämpötila 75°C
- Vierteen ominaispaino: (OG): 1.060 SG / 14,7°P
- Käymislämpötila: 18°C
- Lopullinen ominaispaino (FG): 1.012 SG / 3°P
- Alkoholia til.-%: (ABV): 6,4%
- Mäskäysvettä käsiteltiin sopivammaksi humalavetoiseen olueen. Lähtökohtana oli turkulainen hanavesi.
MALLASPOHJA
6,4 kg Chateau Pale Ale 0,5 kg Chateau Cara Clair 0,3 kg Viking Malt Caramel 50 0,1 kg Chateau Acid Yhteensä 7,3 kg
MÄSKÄYS JA HUMALOINTI
Humalat: 33 g Simcoe / 60 min 15 g Amarillo / 10 min 15 g Mosaic / 10 min 10 g Simcoe / 10 min 25 g Amarillo / Whirlpool 15 min 25 g Mosaic / Whirlpool 15 min 20 g Simcoe / Whirlpool 15 min Tutustu ennen ensimmäistä mäskäystäsi yleisiin oluen valmistusohjeisiin esimerkiksi täältä. Muista, että ohjeita tulee aina soveltaa tyylinmukaisesti. Mäskäys suoritetaan yksivaiheisena.
- Lämmitä 19l mäskäysvettä 66°C. Mäskää rouhitut maltaat sisään ja pidä tässä lämpötilassa 60 minuuttia. Tämän jälkeen nosta lämpötila 75°C eli ulosmäskäyslämpöön ja odota 10 minuuttia. Grainfatherilla pumppu on käynnissä koko mäskäyksen ajan.
- Mäskäyksen lopussa huuhtele maltaita 75°C vedellä, kunnes vierrettä on riittävästi. Ennen keittoa pitäisi olla n. 30l nestettä.
- Kuumenna vierre kiehuvaksi ja lisää 33 grammaa Simcoe. Keitä vierrettä 60 minuuttia.
- 10 minuuttia ennen keiton loppumista lisää Amarillo, Simcoe ja Mosaic. Keiton päätyttyä lisää loput humalat ja pyöräytä kunnon Whirlpool
HIIVAUS JA KÄYMINEN
Hiiva: Safale US-05 2 pkt
- Jäähdytä vierre ja siirrä se käymisastiaan. Lisää hiiva
- Anna kypsyä käymisastiassa n. viikko ja pullota.