2017 – 2021 toiminut Moose on the Loose eli Porilaine Hirvipanimo oli Satakunnan saisonspesialisti. Panimon mestari kertoi tästä seuraavaa:
”Panimomme vanhin edelleen tuotannossa oleva resepti on vaalea belgisaison Spruce Lee kuusenkerkillä maustettuna. Resepti on kaikkiaan yksinkertainen. Tunnin mäskäys 66-67 asteessa, normaali huuhtelu pre boil tilavuuteen asti laitteiston tehokkuudesta riippuen.”
90 minuutin keitto, jossa humalalisäyksiä kaikkiaan yksi ensivierteen sekaan, jotta katkerosta tulee sopivan pehmeä. Koska humalat eivät tässä ole pääosassa, voi alkuperäisen reseptin Mandarina Bavarian korvata jollain toisella sitruksisella lajikkeella ja lisäystä säätää haetun katkeron (35 IBU) mukaan.
Jäähdytys, siirto käymisastiaan ja hiivaus. Saison tykkää lämmöstä, joten käymislämpöä voi säätää haluamansa mausteisuuden mukaan 20-27 asteen välillä.
Blow off tube tai riittävä tila käymisastiaan on suositeltavaa, Belle Saison on toimelias hiiva ja lopputulos onkin erittäin kuiva (FG 1.004 – 1.005)
Kuusenkerkät lisätään suoraan käymisastiaan pääkäymisen lopulla. Suosittelemme kerkkien pakastamista etukäteen. Keittämistä emme suosittele, koska kuusenkerkän keittäminen tuo makuun anista ja salmiakkia.
Cold crash, 2.7 – 3 vols karbonointi, astiointi ja ääntä kohti.
PS. Vesikemian kanssa puuhaaville mäskin pH-tavoite 5.2. Panoveden lukemat:
- Kalsium 56 ppm
- Magnesium 15 ppm
- Sulfaatti 90 ppm
- Kloridi 60 ppm
OLUEN TUNNUSLUVUT
- Ominaispaino alussa (OG): 1.047 SG
- Ominaispaino lopussa (FG): 1.005 SG
- Alkoholiprosentti: 5,5 til-%
- Katkerot: IBU 35
- Väri: EBC 7 / Oljenkeltainen
MALLASPOHJA JA MÄSKÄYS
Mallas | Osuus pohjasta | Eräkoko n. 20 litraa |
---|---|---|
Viking Malt Pilsner | 87,5 % | 3,5 kg |
Viking Caramel Pale | 12,5 % | 0,5 kg |
Mäskää 60 minuuttia 67 asteessa.
HUMALOINTI JA KEITTO
Humala | Lisäysvaihe | Eräkoko n. 20 litraa |
---|---|---|
Mandarina Bavaria | keitto 90min | 27 g |
Kuusenkerkkä, uute tai jauhe (pakastettu, sekundääriin) |
pääkäymisen lopuksi | 300 g tuoretta tai pakastettua, jauhetta noin 1g/l |
Vierteen keittoaika 90 minuuttia.
HIIVAUS JA KÄYMINEN
Hiiva | Eräkoko n. 20 litraa |
---|---|
Belle Saison | 2 x 11g pakettia |
Suositeltu hiivaus- ja käymislämpötila 20-27°C.