Julkaistu Jätä kommentti

Marlene – hunajainen kölsch

Olutreseptejä Lappo.fi Marlene kölsch

Marlene - hunajainen kölsch

Reseptin tekijä Olli kertoo oluesta: Marlene on suunnitellulta tyyliltään hunajalla maustettu kölsch, saksalainen humaloitu vaalea ale, jonka kotipaikka on Kölnin kaupunki läntisimmässä Saksassa Nordrhein-Westfalenin osavaltiossa. Perinteiseen kölschiin eivät mausteet kuulu, mutta koska kunnon kotipanija ei koskaan noudata tyylejä täysin puhdasoppisesti, lisäsin reseptiin suomalaista kukkaishunajaa. 

Mallaspohja on varsin yksinkertainen, yrittäen tavoittaa hunajaisuutta jo siitä lähtien – pohjamaltaaksi valikoitui Crisp Clear Choice -mallas, joka kirkastuu erittäin hyvin ja jonka makuprofiili on itsessään hieman hunajaan kallellaan. Tämän tueksi otin Viking Maltin Vienna -mallasta, tuomaan olueen kultaista väriä ja vaalean paahtoleivän vivahdetta, muistuttamaan eräistä saksalaisista hotelliaamupaloista. 

Näiden maltaiden lisäksi lisäsin hieman Weyermannin hapanmallasta laskemaan mäskin pH:n sopivalle tasolle. Hiivaksi valitsin Lallemandin Köln -hiivan, joka on nimensä mukaisesti aito kölsch-hiiva. Humaloinnin katkeroiksi valitsin pehmeän Tettnangerin ja aromihumaloinniksi Hüll Melonin, jossa on myös hunajaisuutta ja hunajamelonisuutta.

Oluen tunnusluvut

Huomaa, että oman eräsi ominaisuudet voivat poiketa käytettyjen välineiden ja raaka-aine -erien takia.

  • Eräkoko: 19 litraa
  • Maltaat:  4,6 kilogrammaa
  • Humalat: 120 grammaa
  • Ominaispaino ennen käymistä (OG): 1.061
  • Ominaispaino käymisen päätyttyä (FG): 1.010
  • Alkoholipitoisuus (ABV):  n. 6 %

Mallaspohja

Mäskäysohjelma ja humalointi

Mäskäysvesi 16 litraa. Huuhteluvesi 15 litraa.

Mäskätään 60 min / 65 astetta, mash out 75 astetta 10 minuuttia

  • 45 grammaa Tettnanger -humalaa 60 minuutin kohdalla
  • 0,5 kg hunajaa 10 minuutin kohdalla
  • 0,2 grammaa protafloccia 10 minuutin kohdalla
  • 30 grammmaa Hull Melon -humalaa 5 minuutin kohdalla

Keitto 60 min, whirlpool 15 min

Hiivaus ja käyminen

Jäähdytetään 18 asteeseen ja hiivataan 1 kpl Lallemand Köln hiivalla.

  • 2 päivää 18 astetta
  • 2 viikkoa 16 astetta

Kuivahumalointi 45 grammaa Hull Melon 5 päivää.

Valmistamisessa käytettiin Grainfather-laitteita.

Olutreseptejä Marlene hunajainen kölsch

 

 

 

 

 

 

 

Olutreseptejä Marlene hunajainen kölsch

 

 

 

 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *