Kolmantena oluena panimosta kotiin matkaa Lappoa maantieteellisestikin lähellä olevien Mallasseppien Naantalin Eeppinen NEIPA-resepti. Maukas, raikas, hedelmäinen, intohimoinen craft-taituruuden näyte ei ole mikään muumilimsa.
Huomioita reseptistä
Erikoista tässä NEIPA-reseptissä on sen vedenmuokkaus, joka on tehty käänteisosmoosilla puhdistettuun veteen. RO-menetelmällä mäskäysvede mineraalit nollataan, ja saadaan juuri täydellisesti oluttyyliä tukeva vesiprofiili.
Toinen erikoisuus on kuivahumalointi heti pääkäymisen alussa.
Pistä oma kokeilusi tulille, ja hae verrokki kotiin. Tämä NEIPA-resepti ei jätä ketään
OLUEN TUNNUSLUVUT
- Keittokoko 27 litraa
- Valmista olutta n. 20 litraa
- Ominaispaino alussa (OG): 1.056 SG / 13,5 Plato
- Ominaispaino lopussa (FG): 1.018 SG / 4,5 Plato
- Alkoholiprosentti: 5,0 til-%
Vesiprofiili:
RO-veteen eli käänteisosmoosilla puhdistettuun veteen, tehtiin seuraavat muokkaukset
Mäskäysvesi 22 litraa | Huuhteluvesi 13 litraa |
---|---|
3 g maitohappoa 6 g kalsiumkloridia 1,5 magnesiumsulfaattia |
Maitohapolla veden pH välille 5,2 – 5,5 |
MALLASPOHJA JA MÄSKÄYS
Mallas | Osuus pohjasta | Eräkoko n. 20 litraa |
---|---|---|
Pale Ale | 70 % | 5,5 kg |
Pilsner | 17 % | 1,35 kg |
Kaurahiutaleita | 13 % | 1,0 kg |
Mäskää 60 minuuttia 70 °C.
Mäskäysveden määrä riippuu laitteistostasi.
KEITTO JA HUMALOINTI
Humala | Lisäysvaihe | Eräkoko n. 20 litraa |
---|---|---|
Magnum | Keitto 90 min | 10 g |
Citra | Whirlpool 20min / 80C | 30 g |
Mosaic | Whirlpool 20min / 80C | 30 g |
Galaxy | Whirlpool 20min / 80C | 30 g |
Vierteen keittoaika 90 minuuttia.
HIIVAUS
Hiiva | Eräkoko n. 20 litraa |
---|---|
Wyeast London Ale III | 1 litran starter |
Käyminen 20°C 12 – 14 päivää. Huomaa että kuivahumalointi tapahtuu pääkäymisen aikana.
KUIVAHUMALOINTI
Kuivahumala | Lisäyvaihe | Määrä g / l | Eräkoko n. 20 l |
---|---|---|---|
Citra | Aktiiviseen pääkäymiseen 1. tai 2. päivä | 6 g/litra | 120 g |
Mosaic | Aktiivisen käymisen loppuun 4. tai 5. päivä | 6 g/litra | 120 g |
Galaxy | Aktiivisen käymisen loppuun 4. tai 5. päivä | 6 g/litra | 120 g |
Huom!
Kuivahumalointi on tärkeää tehdä pääkäymisen aikana, jotta ominaispaino laskisi vielä enemmän. Koska kyseessä on erittäin humalavetoinen olut, on hapettumisen välttäminen tärkeää. Nauti tuoreena.