Julkaistu Jätä kommentti

#3 Mallassepät – Naantalin Eeppinen IPA

Mallassepät - Naantalin Eeppinen IPA 5% - Neipa-resepti

Kolmantena oluena panimosta kotiin matkaa Lappoa maantieteellisestikin lähellä olevien Mallasseppien Naantalin Eeppinen NEIPA-resepti. Maukas, raikas, hedelmäinen, intohimoinen craft-taituruuden näyte ei ole mikään muumilimsa.

Huomioita reseptistä

Erikoista tässä NEIPA-reseptissä on sen vedenmuokkaus, joka on tehty käänteisosmoosilla puhdistettuun veteen. RO-menetelmällä mäskäysvede mineraalit nollataan, ja saadaan juuri täydellisesti oluttyyliä tukeva vesiprofiili.

Toinen erikoisuus on kuivahumalointi heti pääkäymisen alussa.

Pistä oma kokeilusi tulille, ja hae verrokki kotiin. Tämä NEIPA-resepti ei jätä ketään

Oluen tunnusluvut

  • Keittokoko 27 litraa
  • Valmista olutta n. 20 litraa
  • Ominaispaino alussa (OG): 1.056 SG / 13,5 Plato
  • Ominaispaino lopussa (FG): 1.018 SG / 4,5 Plato
  • Alkoholiprosentti: 5,0 til-%

Vesiprofiili:

RO-veteen eli käänteisosmoosilla puhdistettuun veteen, tehtiin seuraavat muokkaukset

Mäskäysvesi 22 litraa Huuhteluvesi 13 litraa
3 g maitohappoa
6 g kalsiumkloridia
1,5 magnesiumsulfaattia
Maitohapolla veden pH välille 5,2 - 5,5

Mallaspohja ja mäskäys

Mallas Osuus pohjasta Eräkoko n. 20 litraa
Pale Ale 70 % 5,5 kg
Pilsner 17 % 1,35 kg
Kaurahiutaleita 13 % 1,0 kg

Mäskää 60 minuuttia 70 °C.

Mäskäysveden määrä riippuu laitteistostasi.

Keitto ja humalointi

Humala Lisäysvaihe Eräkoko n. 20 litraa
Magnum Keitto 90 min 10 g
Citra Whirlpool 20min / 80C 30 g
Mosaic Whirlpool 20min / 80C 30 g
Galaxy Whirlpool 20min / 80C 30 g

Vierteen keittoaika 90 minuuttia.

Hiivaus

Hiiva Eräkoko n. 20 litraa
Wyeast London Ale III 1 litran starter

Käyminen 20°C 12 - 14 päivää. Huomaa että kuivahumalointi tapahtuu pääkäymisen aikana.

Kuivahumalointi

Kuivahumala Lisäyvaihe Määrä g / l Eräkoko n. 20 l
Citra Aktiiviseen pääkäymiseen 1. tai 2. päivä 6 g/litra 120 g
Mosaic Aktiivisen käymisen loppuun 4. tai 5. päivä 6 g/litra 120 g
Galaxy Aktiivisen käymisen loppuun 4. tai 5. päivä 6 g/litra 120 g

Huom!

Kuivahumalointi on tärkeää tehdä pääkäymisen aikana, jotta ominaispaino laskisi vielä enemmän. Koska kyseessä on erittäin humalavetoinen olut, on hapettumisen välttäminen tärkeää. Nauti tuoreena.

Naantali Eeppinen IPA.

Lappo panimolta kotiin - reseptisarja Mallassepät Naantalin Eeppinen IPA
Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *