Juomatarviketukku Lappo Oy | Kulkuripellontie 5 21420 Lieto | +358 50 526 3100 | [email protected]

Lapon sahtiresepti

Lapon sahtiresepti on kotikeittiössä rennolla otteella valmistuva aloittelevan sahti-ihmisen ohje. Tarvitset vain jonkun kolmesta sahtimallasseoksistamme, kattilan, käymisastian, hieman pullahiivaa, katajaa oman maun mukaan, vettä ja kärsivällisyyttä.

VALMISTUSOHJE

  • Lämmitä isossa puhtaassa kattilassa kylmää hanavettä 21 litraa 42 asteiseksi.
  • Lisää maltaat. Asioiden helpottamiseksi suosittelemme käyttämään mäskäyspussia.
  • Jatka lämmitystä 63 asteeseen ja pidä tässä lämmössä 15 minuuttia.
  • Jatka lämmitystä 67 asteeseen ja pidä tässä lämmössä 45 minuuttia.
  • Jatka lämmitystä 72 asteeseen ja pidä 15 minuutin tauko.
  • Nosta maltaat pois ja anna niiden valua katajanoksien läpi kuiviksi kattilaan. Iso siivilä auttaa tässä.
  • Lämmitä vierre hieman yli 90 asteiseksi, mutta ei kiehuvaksi. Jäähdytä n. 20 asteiseksi.
  • Siirrä vierre käymisatiaan ja lisää n. 1/8 tuorehiivapakettia.
  • Anna käydä hieman huoneenlämpöä viileämmässä muutama päivä, ja nosta kellariin tai kylmempään. Voit halutessasi siirtää parin päivän jälkeen vierteen pienempään kattilaan ja jääkaappiin.

Lapon sahtireseptit sisältävät n. 7 kg mallasta, jolloin niiden lähtöominaispaino on 1.075-1.085 ja lopullinen ABV n. 8%.

TUUNAUSTA

Jos haluat kokeilla viritellä reseptiä hieman perinteistä poikkeavaksi, käytä leivontahiivan sijaan joko vehnäoluthiivaa esim. Fermentis WB-06 tai belgioluthiivaa Fementis BE-256. Vierteeseen voi myös lämmitysvaiheen lopussa lisätä hieman humalaa, esim. Perleä säilyvyyden parantamiseksi. Suositeltu annostus on 5 – 10 grammaa per erä. Humalasta ei jää juurikaan makua, mutta se auttaa sahtia säilymään pidempään.

 

Lappo vaalea sahtimallas
Lapon vaalea sahtimallasseos
Lappo tumma sahtimallas
Lapon tumma sahtimallasseos
Lapon jouluinen sahtimallasseos

Lisää reseptejä: