Lapon sahtiresepti on kotikeittiössä rennolla otteella valmistuva aloittelevan sahti-ihmisen ohje. Tarvitset vain jonkun kolmesta sahtimallasseoksistamme, kattilan, käymisastian, hieman pullahiivaa, katajaa oman maun mukaan, vettä ja kärsivällisyyttä.
VALMISTUSOHJE
- Lämmitä isossa puhtaassa kattilassa kylmää hanavettä 21 litraa 42 asteiseksi.
- Lisää maltaat. Asioiden helpottamiseksi suosittelemme käyttämään mäskäyspussia.
- Jatka lämmitystä 63 asteeseen ja pidä tässä lämmössä 15 minuuttia.
- Jatka lämmitystä 67 asteeseen ja pidä tässä lämmössä 45 minuuttia.
- Jatka lämmitystä 72 asteeseen ja pidä 15 minuutin tauko.
- Nosta maltaat pois ja anna niiden valua katajanoksien läpi kuiviksi kattilaan. Iso siivilä auttaa tässä.
- Lämmitä vierre hieman yli 90 asteiseksi, mutta ei kiehuvaksi. Jäähdytä n. 20 asteiseksi.
- Siirrä vierre käymisatiaan ja lisää n. 1/8 tuorehiivapakettia.
- Anna käydä hieman huoneenlämpöä viileämmässä muutama päivä, ja nosta kellariin tai kylmempään. Voit halutessasi siirtää parin päivän jälkeen vierteen pienempään kattilaan ja jääkaappiin.
Lapon sahtireseptit sisältävät n. 7 kg mallasta, jolloin niiden lähtöominaispaino on 1.075-1.085 ja lopullinen ABV n. 8%.
TUUNAUSTA
Jos haluat kokeilla viritellä reseptiä hieman perinteistä poikkeavaksi, käytä leivontahiivan sijaan joko vehnäoluthiivaa esim. Fermentis WB-06 tai belgioluthiivaa Fementis BE-256. Vierteeseen voi myös lämmitysvaiheen lopussa lisätä hieman humalaa, esim. Perleä säilyvyyden parantamiseksi. Suositeltu annostus on 5 – 10 grammaa per erä. Humalasta ei jää juurikaan makua, mutta se auttaa sahtia säilymään pidempään.