Juomatarviketukku Lappo Oy | Kulkuripellontie 5 21420 Lieto | +358 50 526 3100 | [email protected]

Lapon sahtiresepti

Lapon sahtiresepti on kotikeittiössä rennolla otteella valmistuva aloittelevan sahti-ihmisen ohje. Tarvitset vain jonkun kolmesta sahtimallasseoksistamme, kattilan, käymisastian, hieman pullahiivaa, katajaa oman maun mukaan, vettä ja kärsivällisyyttä.

VALMISTUSOHJE

  • Lämmitä isossa puhtaassa kattilassa kylmää hanavettä 21 litraa 42 asteiseksi.
  • Lisää maltaat. Asioiden helpottamiseksi suosittelemme käyttämään mäskäyspussia.
  • Jatka lämmitystä 63 asteeseen ja pidä tässä lämmössä 15 minuuttia.
  • Jatka lämmitystä 67 asteeseen ja pidä tässä lämmössä 45 minuuttia.
  • Jatka lämmitystä 72 asteeseen ja pidä 15 minuutin tauko.
  • Nosta maltaat pois ja anna niiden valua katajanoksien läpi kuiviksi kattilaan. Iso siivilä auttaa tässä.
  • Lämmitä vierre hieman yli 90 asteiseksi, mutta ei kiehuvaksi. Jäähdytä n. 20 asteiseksi.
  • Siirrä vierre käymisatiaan ja lisää n. 1/8 tuorehiivapakettia.
  • Anna käydä hieman huoneenlämpöä viileämmässä muutama päivä, ja nosta kellariin tai kylmempään. Voit halutessasi siirtää parin päivän jälkeen vierteen pienempään kattilaan ja jääkaappiin.

Lapon sahtireseptit sisältävät n. 7 kg mallasta, jolloin niiden lähtöominaispaino on 1.075-1.085 ja lopullinen ABV n. 8%.

TUUNAUSTA

Jos haluat kokeilla viritellä reseptiä hieman perinteistä poikkeavaksi, käytä leivontahiivan sijaan joko vehnäoluthiivaa esim. Fermentis WB-06 tai belgioluthiivaa Fementis BE-256.

Vierteeseen voi myös lämmitysvaiheen lopussa lisätä hieman humalaa, esim. Perleä säilyvyyden parantamiseksi. Suositeltu annostus on 5 – 10 grammaa per erä. Humalasta ei jää juurikaan makua, mutta se auttaa sahtia säilymään pidempään.

Lapon joulusahtimallasseos

Lapon vaalea sahtimallasseos

Lappo vaalea sahtimallas

Lapon tumma sahtimallasseos

Lappo tumma sahtimallas

Lisää reseptejä: