Julkaistu Jätä kommentti

Lapon Panimosima

Lappo.fi resepti lapon panimosima

Lapon hunajainen panimosima

Lapon hunajainen panimosima on oivallinen juoma kevään juhliin. Simaresepti on noin 5 litran erän valmistamiseen.

Resepti skaalattavissa, humalaan määrää ei silti kannata hirveästi nostaa, vaikka esimerkiksi tuplaisi reseptin.

Raaka-aineet:

450 g hunajaa
200 g ruskeaa kandisokeria
100 g fruktoosia
5 g Cryo-Citra humalaa
1 pussi Mead-hiivaa
3-4 sitruunaa
6 litraa vettä

Lisäksi voit halutessasi käyttää hiivaravinnetta ja käymisenpysäytintä.

Pese sitruunat hyvin, viipaloi ne ja poista siemenet. Kiehauta vesi ja lisää kattilaan sokerit, humala, mahdollinen hiivaravinne ja sitruunat. Kannattaa sekoittaa kunnolla, jotta sokeri liukenee kunnolla eikä pala pohjaan. Hunaja kannattaa lisätä vasta keittämisen jälkeen, jottei sen herkkä aromikkuus mene hukkaan. Myös humalan lisäsimme vasta keittovaiheen jälkeen, koska oli tarkoitus saada enemmänkin aromia kuin katkeroita. Kannattaa pyöräyttää rivakka whirlpool, jotta sitruunankuoret ja humalamuhju jäävät mahdollisimman hyvin keittoastian pohjalle. Sen jälkeen siman annetaan jäähtyä hiivauslämpötilaan eli n. 20-25 asteeseen (Riippuen mitä hiivaa käytät). Siirrä sima käymisastiaan ja hiivaa se.

Lapon hunajaisen panimosiman pääkäyminen kestää viikosta kahteen.

Mikäli olet uskalias rohkelikko, voi siman pullottaa hieman ennen kuin se on käynyt loppuun ja näin pullossa muodostuu kuplat, mutta itse suosittelen että annat siman käydä loppuun asti ja lisäät n. 5 g jälkikäymissokeria taikka hunajaa per litra simaa. Näin pullopommien riski on huomattavasti pienempi.

Tällä ohjeella tulee n. 1.046 vahvuista lientä eli kun mead hiiva käyttää sen kuivaksi tulee siman lopulliseksi alkoholipitoisuudeksi n. 6%. Jos haluat makeampaa simaa, käytä muuta hiivaa kuten esim. Sweet mead tai US-05, mutta lisää tällöin käymisenpysäytin pääkäymisen jälkeen.

Lue myös laajempi artikkeli simasta TÄSTÄ.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.