Olutresepti Lapon oman jouluoluen valmistukseen. Oluen tunnusluvut Huomaa, että oman eräsi ominaisuudet voivat poiketa käytettyjen välineiden ja raaka-aine -erien takia.
- Eräkoko käymisastia (L): 20,0
- Eräkoko keitto (L): 24,90
- Maltaat (kg): 6,60
- Humalat (g): 70,00
- Ominaispaino ennen käymistä (OG): 1,072
- Ominaispaino käymisen päätyttyä (FG): 1,019
- Alkoholipitoisuus (ABV): 7,1 %
- Väri (EBC): 41,1
- Katkeruus (IBU): 56,3
- Mäskäystehokkuus (%): 75,6
- Keittoaika (min): 90
MALLASPOHJA
6,00 kg Viking Malt – Pale Ale (90.91%)
500 g Viking Malt – Caramel 100 (7,58%)
100 g CRISP – Roasted Barley (1,51%)
Yhteensä 6,6 kg mallasta
MÄSKÄYSOHJELMA JA HUMALOINTI
Humalat:
30 g Chinook pelletti (12.30% Alpha)
40 g Cascade pelletti (5.40% Alpha)
Mausteet:
~5 kpl Neilikankukka
~2 kpl Kanelitanko
Tutustu ennen ensimmäistä mäskäystäsi yleisiin oluen valmistusohjeisiin esimerkiksi täältä. Muista, että ohjeita tulee aina soveltaa tyylinmukaisesti.
- Lämmitä mäskäysvesi 48°C.
- Lisää rouhitut maltaat mäskäysveteen
- Mäskää vaiheittain seuraavasti, lämmittäen mäskäysvettä 48°C 10 minuuttia
- 63°C 20 minuuttia
- 73°C 40 minuuttia
- 78°C 10 minuuttia
- Huuhtele ja siirrä vierre keittoastiaan
- Kuumenna vierre kiehuvaksi – vierteen keittoaika on 90 minuuttia
- Lisää humalaa ja mausteita keiton aikana seuraavasti:
- 30 g Chinook kun keittoa jäljellä 90 min
- 20 g Cascade kun keittoa jäljellä 30 min
- Neilikankukkia kun keittoa jäljellä 15 min
- 20 g Cascade kun keittoa jäljellä 10 min
- Kanelitankoja kun keittoa jäljellä 5 min
HIIVAUS JA KÄYMINEN
Hiiva:11,5g Safale S-04 (Fermentis)
- Jäähdytä kiehunut vierre 70 minuutin jälkeen, siirrä vierre käymisastiaan
- Lisää 11,5 grammaa Safale S-04 -hiivaa jäähtyneeseen vierteeseen
- Käytä olut 21°C lämpötilassa