Juomatarviketukku Lappo Oy | Kulkuripellontie 5 21420 Lieto | +358 50 526 3100 | [email protected]

Lapon Jouluolut

Olutresepti Lapon oman jouluoluen valmistukseen. Oluen tunnusluvut Huomaa, että oman eräsi ominaisuudet voivat poiketa käytettyjen välineiden ja raaka-aine -erien takia.

  • Eräkoko käymisastia (L): 20,0
  • Eräkoko keitto (L): 24,90
  • Maltaat (kg): 6,60
  • Humalat (g): 70,00
  • Ominaispaino ennen käymistä (OG): 1,072
  • Ominaispaino käymisen päätyttyä (FG): 1,019
  • Alkoholipitoisuus (ABV): 7,1 %
  • Väri (EBC): 41,1
  • Katkeruus (IBU): 56,3
  • Mäskäystehokkuus (%): 75,6
  • Keittoaika (min): 90

 

MALLASPOHJA

6,00 kg Viking Malt – Pale Ale (90.91%)
500 g Viking Malt – Caramel 100 (7,58%)
100 g CRISP – Roasted Barley (1,51%)
Yhteensä 6,6 kg mallasta

 

MÄSKÄYSOHJELMA JA HUMALOINTI

Humalat:
30 g Chinook pelletti (12.30% Alpha)
40 g Cascade pelletti (5.40% Alpha)

Mausteet:
~5 kpl Neilikankukka 
~2 kpl Kanelitanko

Tutustu ennen ensimmäistä mäskäystäsi yleisiin oluen valmistusohjeisiin esimerkiksi täältä. Muista, että ohjeita tulee aina soveltaa tyylinmukaisesti.

  1. Lämmitä mäskäysvesi 48°C.
  2. Lisää rouhitut maltaat mäskäysveteen
  3. Mäskää vaiheittain seuraavasti, lämmittäen mäskäysvettä 48°C 10 minuuttia
    • 63°C 20 minuuttia
    • 73°C 40 minuuttia
    • 78°C 10 minuuttia
  4. Huuhtele ja siirrä vierre keittoastiaan
  5. Kuumenna vierre kiehuvaksi – vierteen keittoaika on 90 minuuttia
  6. Lisää humalaa ja mausteita keiton aikana seuraavasti:
    • 30 g Chinook kun keittoa jäljellä 90 min
    • 20 g Cascade kun keittoa jäljellä 30 min
    • Neilikankukkia kun keittoa jäljellä 15 min
    • 20 g Cascade kun keittoa jäljellä 10 min
    • Kanelitankoja kun keittoa jäljellä 5 min

HIIVAUS JA KÄYMINEN

Hiiva:11,5g Safale S-04 (Fermentis)

  1. Jäähdytä kiehunut vierre 70 minuutin jälkeen, siirrä vierre käymisastiaan
  2. Lisää 11,5 grammaa Safale S-04 -hiivaa jäähtyneeseen vierteeseen
  3. Käytä olut 21°C lämpötilassa

Lisää reseptejä: