Julkaistu 1 kommentti

Lapon inkivääriolut

Lappo panimolta kotiin - olutreseptejä Inkivääriolut

Inkivääriolut

Inkivääriolut on perinteikäs, maustettu matala-alkoholinen juoma, joka valmistetaan sokerista ja maustetaan inkiväärillä. Toisin kuin kaupoissa myytävä ginger ale, joka on käytännössä maustettu limsa, inkivääriolut on käymisteitse valmistettu ja luonnollisesti karbonoitu.

Lapon reseptinikkarit ovat nyt tehneet helpon perusreseptin niille kotipanijoille, jotka haluavat kokeilla vähän jotain muuta.

Tämä resepti on 10 litralle valmista olutta, ja se on helposti skaalattavissa ylös- tai alaspäin.

INKIVÄÄRIOLUEN RAAKA-AINEET

VALMISTUS

Lämmitä vesi kiehuvaksi ja lisää sokeri, sekoittaen hyvin jotta sokeri ei pala pohjaan. Lisää sokerin liuettua inkivääri ja sitruunankuoret. Voit käyttää humalasukkaa pitämään palat kasassa, mutta yritä pitää pussi mahdollisimman väljänä jotta makua irtoaa parhaiten.

Keitä inkivääriä ja sitruunaa 20 minuuttia, poista inkivääri ja sitruunankuoret. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi, kaada neste käymisastiaan ja lisää hiiva suoraan jäähtyneeseen nesteeseen.

Anna inkiväärioluen käydä 2 - 3 päivää. Lisää jälkikäymissokeri joko pullotusastiaan tai paloina pulloihin ja pullota. Annan karbonoitua huoneenlämmössä 2 - 3 viikkoa.

Inkiväärioluen lähtöominaispaino on 1.010 SG ja lopullinen alkoholiprosentti n. 1%.

MUITA HUOMIOITA

Voit käyttää reseptissä tuoretta inkivääriä ja sitruunankuorta kuivattujen sijaan. On hyvä huomata, että tuoreiden hedelmien ja kasvien pinnalla elää runsaasti villihiivoja ja bakteereita, joten niiden käytössä kannattaa olla varovainen. Varminta on lisätä sitruuna ja inkivääri tuoreenakin keittoon.

Perinteinen inkiväärioluthiiva on itseasiassa hiivan ja bakteerien symbioosi, joka luonnostaan pitää alkoholiprosentin kurissa. Löydät aidon inkivääriolut kannan Mad MIllien Ginger Beer Kit -pakkauksesta.

1 ajatus kohteelle “Lapon inkivääriolut

 1. Hetkinen, jos matikkani ei petä, niin eikös 1 kg ruokosokeria lisättynä 10 litraan vettä tuota paljon 1.010 SG:tä vahvemman vierteen? Pistin juuri itse puolikkaan annoksen hyvin samanlaista litkua hieman eri aineksilla (tuore inkivääri ja sitruuna, fariinisokeri) tulemaan, ja näillä suhteilla SG oli paljon korkeampi n. 1.036 tasolla, n. 26 asteen lämpötilassa.

  Ihmeellisen internetin eri laskimet kaikuvat samoja lukemia. Tätä jos käyttäisin 2-3 päivää ja pistäisin 2-3 viikoksi pulloon, niin tavara pullonsiruineen löytäisi itsensä jo hyvin ennen maaliviivaa käymishuoneen seiniltä paineen ansiosta.

  Jos n. 25-26 g sukroosia litrassa vettä lisää SG:tä yhdellä, niin eikös resepti yliarvioi sokerin tarpeen jotakuinkin nelinkertaisesti? Vai missaanko jotain?

  Laskimet:

  https://www.vinolab.hr/calculator/gravity-density-sugar-conversions-en19
  http://www.aussiedistiller.com.au/xcalcs.html

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.