Panimolta kotiin sarjan neljännessä reseptissä tehdään olutta Kemiöläisen Kimito Brewing Ab:n reseptillä. Vienna-mallaspohjainen lager on dortmunder-tyylisesti saksalainen ja se on kaupallisena tuotteena gluteeniton.
OLUEN TUNNUSLUVUT
- Valmista olutta n. 20 litraa
- Ominaispaino alussa (OG): 1.053 SG / 13 Plato
- Ominaispaino lopussa (FG): 1.012 SG / 3 Plato
- Alkoholiprosentti: 5,5 til-%
Gluteenittomuudesta
Tämä olut tehdään gluteenia sisältään maltaaseen, mutta siitä tulee gluteeniton käyttämällä Clarity Ferm -kirkastusainetta. Kylmäsameutta poistava kirkastusaine pilkkoo myös gluteenia. Tämän reseptin kaupallinen versio on laboratoriotesteissä todettu sisältävän alle 10 mg/kg (ppm) gluteenia, gluteenittomuuden raja-arvon ollessa 20 ppm.
Huomaathan, että jokainen tuotantoerä on erilainen ja gluteenittomuus todetaan joka kerta erillisellä laboratoriotestillä. Suhtauduthan siis reseptiin varovaisesti.
MALLASPOHJA JA MÄSKÄYS
Mallas | Osuus pohjasta | Eräkoko n. 20 litraa |
---|---|---|
Viking Vienna | 100 % | 4,3 kg |
Mäskää 60 minuuttia 66 °C. Ulosmäskäys 10 minuuttia / 77°C.
Mäskäysveden määrä riippuu laitteistostasi.
KEITTO JA HUMALOINTI
Vierteen keittoaika 70 minuuttia.
Humala | Lisäysvaihe | g / l | Eräkoko n. 20 litraa |
---|---|---|---|
Herkules | Keitto 60 min | 0,9g/l | 18 g |
Saaz | Keitto 5 min | 2g/l | 40 g |
Mandarina Bavaria | Keitto 1 min | 2g/l | 40 g |
HIIVAUS JA KÄYMINEN
Hiiva | Eräkoko n. 20 litraa |
---|---|
Fermentis SafLager W34/70 | 2 x 11,5 g |
Lisää hiivauksen kanssa 10 ml Clarity Ferm -kirkastusainetta.
Aloita käyminen 16°C. Pääkäymisen lopussa laske lämpötila 10°C asteeseen viikoksi. Tämän jälkeen lageroi 6 viikkoa 5 °C.
Kimito Brewing – Gluten free Vienna Lager.
<