Seitsemännessä koemäskäyksessä valmistetaan Imperial Stout
Olut valmistetaan käyttämällä Grainfather-kotipanimojärjestelmää
Resepti: Joni Henriksson
Eräkoko tälle reseptille: n. 19 litraa
Raaka-aineet: Valitse aina olueen sopivimmat raaka-aineet. Tutustu oheisista linkeistä tämän reseptin aineksiin ja niiden mahdollisiin korvaajiin.
OLUEN TUNNUSLUVUT
Huomaa, että oman eräsi ominaisuudet voivat poiketa käytettyjen välineiden ja raaka-aine -erien takia.
- Eräkoko: n. 19 litraa
- Maltaita yhteensä: 10 kilogrammaa
- Humalaa yhteensä: 130 grammaa
- Mäskäyslämpötila: 65°C,
- Ulosmäskäyslämpötila 78°C
- Vierteen ominaispaino: (OG): 1,096 SG / 22,5 °P
- Käymislämpötila: 20°C
- Lopullinen ominaispaino: 1,024 SG / 6 °P
- Alkoholia til.-%: (ABV): 10 %
MALLASPOHJA
8 kg Crisp Best Ale Malt
0,5 kg Crisp roasted Barley
0,5 kg Crisp Chocolate
0,25 kg Crisp Black Malt
0,25 kg Crisp Crystal 150
0,25 kg Crisp Crystal 240
0,25 kg Crisp Crystal 400
Yhteensä 10 kg (Tuplamäskäys)
MÄSKÄYSOHJELMA JA HUMALOINTI
Humalat:
60 g Polaris / 60 min
50 g Centennial / 5 min
20 g Cascade / 5 min
Tutustu ennen ensimmäistä mäskäystäsi yleisiin oluen valmistusohjeisiin esimerkiksi täältä Muista, että ohjeita tulee aina soveltaa tyylinmukaisesti.
- Lämmitä mäskäysvesi n. 15 litraa 65°C.
- Lisää puolet Best ale maltaasta ja Crystal-maltaat, mäskää 60 minuuttia
- Huuhtele maltaita 75°C vedellä ja ota vierre (n. 13 litraa) talteen erilliseen astiaan.
- Lämmitä uusi mäskäysvesi 65°C
- Mäskää loput Best Ale maltaasta ja tummat maltaat 60 minuutin ajan
- Huuhtele maltaat ensimmäisen mäskäyksen vierteellä ja n. 5 litralla puhdasta vettä, kunnes vierrettä on n. 23 litraa
- Kuumenna vierre kiehuvaksi. Kokonaiskeittoaika on 90 min
- Kun keittoa on jäljellä 60 min, lisää Polaris-humala
- Kun keittoa on jäljellä 5 min, lisää Centennial ja Cascade -humalat
HIIVAUS JA KÄYMINEN
Hiiva: Imperial Yeast A10 Darkness -nestehiiva 1,5 litran starterilla
- Jäähdytä, siirrä käymisastiaan ja lisää hiivastartteri
- Anna vierteen käydä noin viikon ajan n. 20 asteen lämpötilassa