Olut valmistetaan käyttämällä Grainfather-kotipanimojärjestelmää
Resepti: Joni Henriksson
Eräkoko tälle reseptille: n. 19 litraa
Raaka-aineet: Valitse aina olueen sopivimmat raaka-aineet. Tutustu oheisista linkeistä tämän reseptin aineksiin ja niiden mahdollisiin korvaajiin.
OLUEN TUNNUSLUVUT
Huomaa, että oman eräsi ominaisuudet voivat poiketa käytettyjen välineiden ja raaka-aine -erien takia.
- Eräkoko: n. 19 litraa
- Maltaita yhteensä: 7 kilogrammaa
- Humalaa yhteensä: 250 grammaa
- Katkerot: 98 IBU
- Väri: 10,6 EBC
- Mäskäyslämpötila: 67°C
- Ulosmäskäyslämpötila 75°C
- Vierteen ominaispaino: (OG): 1.077 SG / 18,8°P
- Käymislämpötila: 17°C
- Lopullinen ominaispaino (FG): 1.020 SG / 5,2°P
- Alkoholia (ABV): 7,6%
MALLASPOHJA
MÄSKÄYSOHJELMA JA HUMALOINTI
Humalat:
40g Columbus / 60 min
20g Columbus / 30 min
40g Columbus / Whirlpool 15 min
75g Columbus / Dry Hop 8 päivää
75g Columbus / Dry Hop 4 päivää
Tutustu ennen ensimmäistä mäskäystäsi yleisiin oluen valmistusohjeisiin esimerkiksi täältä Muista, että ohjeita tulee aina soveltaa tyylinmukaisesti.
Mäskäys suoritetaan yksivaiheisena.
- Lämmitä 20l mäskäysvettä 67°C. Mäskää rouhitut maltaat sisään ja pidä tässä lämpötilassa 90 minuuttia. Tämän jälkeen nosta lämpötila 75°C eli ulosmäskäyslämpöön ja odota 10 minuuttia. Grainfatherilla pumppu on käynnissä koko mäskäyksen ajan.
- Mäskäyksen lopussa huuhtele maltaita 75°C vedellä, kunnes vierrettä on riittävästi. Ennen keittoa pitäisi olla n. 23l nestettä.
- Kuumenna vierre kiehuvaksi ja anna kiehua 30 minuuttia ja sen jälkeen lisää 40 grammaa Columbus. Keitä vierrettä vielä toiset 30 minuuttia ja lisää 20 grammaa Columbusta. Anna vierteen kiehua vielä 30 minuuttia eli keittoaika yhteensä 90 minuuttia
- Keiton päätyttyä lisää vielä 40 grammaa Columbusta ja pyöräytä kunnon whirlpool.
HIIVAUS JA KÄYMINEN
Hiiva:
Imperial Yeast Joystick Ale A18
1,5 l Startterilla
- Jäähdytä vierre ja siirrä se käymisastiaan. Lisää hiiva
- Kun pääkäyminen on loppunut noin viikon jälkeen, lisää ensimmäinen kuivahumalointi eli 75 grammaa Columbusta vierteeseen. Neljä päivää myöhemmin toista sama ja annan kypsyä vielä neljä päivää ja astioi.