Helposti juotava herkuttelustout.
Resepti: Tommi Hovi / Hovi Brewing
Tekijän sanoin: ”Olin pitkin kesää ja syksyä haaveillut omasta milk stoutista, sillä ihastuin kyseiseen oluttyyliin 2017 olutfestareilla. Tämä herkullinen ja pehmeä milk stout on maustettu viskissä uutetulla vaniljalla ja makeutta sekä kermaisuutta olueen on saatu laktoosilla. Oluessa on pehmeää paahteisuutta ja kermaisuutta sekä vivahdus suklaata ja vaniljaa. Helposti juotava herkutteluolut! Sweet Mood saavutti jaetun toisen sijan Turku Craft Beer festareilla kotioluiden avoimessa sarjassa.”
Eräkoko tälle reseptille: 22 litraa
Raaka-aineet: Valitse aina olueesi sopivimmat raaka-aineet. Tutustu oheisista linkeistä tämän reseptin aineksiin ja niiden mahdollisiin korvaajiin.
OLUEN TUNNUSLUVUT
- Eräkoko: 22 litraa
- Maltaita yhteensä: 7,6 kg
- Humalaa yhteensä: 40 grammaa
- Mäskäys: 66°C / 60 min
- Ulosmäskäys: 78°C / 5 min
- Keittoaika: 60 minuuttia
- Vierteen ominaispaino: (OG): 1.074 SG / 18°P
- Käymislämpötila: 19 – 21°C
- Lopullinen ominaispaino: 1.027 SG / 6,8°P
- Alkoholia til.-%: (ABV): 6,2 %
- Väri: 104,4 EBC / 53 SRM
- Katkeroita: 40 IBU
MALLASPOHJA
- Pale ale 66%
- Chocolate 7%
- Crystal 100 7%
- Light Munich 7%
- Flaked Oats 5%
- Carafa III 4%
- Roasted barley 4%
Alkuperäinen resepti ei sisällä maltaiden kilomääriä. Sovita mallasmäärä käytettävissä olevien laitteistojen ja halutun eräkoon mukaan ylläolevia suhdelukuja käyttäen.
MÄSKÄYSOHJELMA JA HUMALOINTI
Humalat:
Columbus 20g – 60min
Cascade 40g – 5min
Muuta:
Laktoosi 500g – 15min
Viskissä uutettua vaniljaa – 2 tankoa
Tutustu ennen ensimmäistä mäskäystäsi yleisiin oluen valmistusohjeisiin esimerkiksi täältä. Muista, että ohjeita tulee aina soveltaa tyylinmukaisesti.
- Lämmitä mäskäysvesi 66°C.
- Lisää rouhitut maltaat mäskäysveteen, mäskää 60 minuuttia
- Kuumenna vierre kiehuvaksi – vierteen keittoaika on 60 minuuttia
- Lisää 20g Columbusta vierteeseen kun se on lähtenyt kiehumaan eli kokonaiskeittoaikaa on jäljellä 60 minuuttia
- Lisää 500g laktoosia vierteeseen kun se on kiehunut 45 min, eli keittoaikaa on jäljellä 15min
- Lisää 40g Cascadea vierteeseen kun se on kiehunut 55 minuuttia, eli keittoaikaa on jäljellä 5min.
- Jäähdytä kiehunut vierre ja siirrä se käymisastiaan
HIIVAUS JA KÄYMINEN
Hiiva: Fermentis Safale S-04
- Lisää hiivaa jäähtyneeseen vierteeseen
- Käytä olut 19 – 21°C lämpötilassa n. kolme – neljä viikkoa
- Lisää pullottaessa viskissä uutettua vaniljaa