Kahdeksannessa koemäskäyksessä valmistetaan jouluinen belgidubbel. Castle Maltingin belgimaltaiden pohjalle rakennetaan runsasmakuinen, kanelilla ja kevyesti vaniljalla maustettu joulupöydän herkku. Olut valmistetaan käyttämällä Grainfather-kotipanimojärjestelmää
Resepti: Joni Henriksson
Eräkoko tälle reseptille: n. 23 litraa
Raaka-aineet: Valitse aina olueen sopivimmat raaka-aineet.
Tutustu oheisista linkeistä tämän reseptin aineksiin ja niiden mahdollisiin korvaajiin.
OLUEN TUNNUSLUVUT
Huomaa, että oman eräsi ominaisuudet voivat poiketa käytettyjen välineiden ja raaka-aine -erien takia.
- Eräkoko: n. 23 litraa
- Maltaita yhteensä: 5,75 kilogrammaa
- Humalaa yhteensä: 30 grammaa
- Katkerot: 21 IBU
- Väri: 34 EBC
- Mäskäyslämpötila: 66,7°C
- Ulosmäskäyslämpötila 78°C
- Vierteen ominaispaino: (OG): 1.065 SG / 16°P
- Käymislämpötila: 20°C
- Lopullinen ominaispaino (FG): 1.014 SG / 3,5°P
- Alkoholia til.-%: (ABV): 6,8 %
MALLASPOHJA
- 4,5 kg Chateau Pale Ale 7 EBC
- 0,5 kg Chateau Munich 25 EBC
- 0,25 kg Chateau Arome 100 EBC
- 0,25 kg Chateau Special Belgium 300 EBC
- 0,25 kg Chateau Chocolate 900 EBC
Yhteensä 5,75 kg
MÄSKÄYSOHJELMA JA HUMALOINTI
Humalat: 15 g Magnum / 60 min 15 g Hersbrucker / aromihumalointi
Lisäksi:
- 250 ml Tummaa kandisiirappia
- 2 Kanelitankoa
- 1 Vaniljatanko
Tutustu ennen ensimmäistä mäskäystäsi yleisiin oluen valmistusohjeisiin esimerkiksi täältä Muista, että ohjeita tulee aina soveltaa tyylinmukaisesti. Mäskäys suoritetaan yksivaiheisena.
- Lämmitä mäskäysvetesi n. 72°C. Mäskää rouhitut maltaat sisään, jolloin mäskäyslämpötilaksi tulee 67°C. Mäskää maltaita 60 minuuttia. Grainfatherilla pumppu on käynnissä koko mäskäyksen ajan.
- Mäskäyksen lopussa huuhtele maltaita 75°C vedellä kunnes vierrettä on riittävästi.
- Kuumenna vierre kiehuvaksi ja lisää 15 grammaa Magnumia. Keitä vierrettä 60 minuuttia.
- Keiton loppuvaiheessa (n. 10 minuuttia ennen loppua) lisää kanelitangot ja kandisiirappi vierteeseen.
- Lisää aromihumala n.5 minuuttia ennen keiton loppua.
HIIVAUS JA KÄYMINEN
Hiiva: Kuivattu oluthiiva SafAle T-58 11,5g
- Jäähdytä vierre ja siirrä se käymisastiaan. Lisää hiiva.
- Kun pääkäyminen on loppunut noin viikon jälkeen, lisää vaniljatanko halkaistuna vierteeseen. Anna kypsyä käymisastiassa n. viikko ja pullota.