Apamiespoika on rapsakka, tyylikäs American Pale Ale. Tämä resepti on mitoitettu 13,5 litran eräkoolle ja soveltuu siten hyvin pussimäskättäväksi tai tuplakokoisena 30 litran mäskäyslaitteille.
OLUEN TUNNUSLUVUT
Huomaa, että oman eräsi ominaisuudet voivat poiketa käytettyjen välineiden ja raaka-aine -erien takia.
Eräkoko (L): 13.5
Maltaat (kg): 2.800
Humalat (g): 40.00
Ominaispaino ennen käymistä (OG): 1.052 (°P): 12.9
Ominaispaino käymisen päätyttyä (FG): 1.011 (°P): 2.8
Alkoholipitoisuus (ABV): 5.31 %
MALLASPOHJA
2,5 kg Viking Malt – Pale Ale Malt (89.29%)
0,3 kg Viking Malt – Red Ale Malt (10.71%)
Yhteensä 2,8 kg mallasta.
MÄSKÄYSOHJELMA JA HUMALOINTI
Humalat:40.0 g Pekko – pelletti – (15.4% Alpha)
Tutustu ennen ensimmäistä mäskäystäsi yleisiin oluen valmistusohjeisiin esimerkiksi täältä. Muista, että ohjeita tulee aina soveltaa tyylinmukaisesti.
- Lämmitä mäskäysvesi 67°C.
- Lisää rouhitut maltaat mäskäysveteen, mäskää 60 minuuttia
- Ulosmäskäys: lämmitä mäskäysvesi hetkeksi 77°C, huuhtele ja siirrä vierre keittoastiaan
- Kuumenna vierre kiehuvaksi – vierteen keittoaika on 66 minuuttia
- Lisää humalaa keiton aikana seuraavasti:
- 10 g Pekko kun keittoa jäljellä 30 min
- 10 g Pekko kun keittoa jäljellä 15 min
- 10 g Pekko kun keittoa jäljellä 5 min
- 10 g Pekko kun keittoa jäljellä 1 min
HIIVAUS JA KÄYMINEN
Hiiva:10 g US West Coast M44 (Mangrove Jack’s)
- Jäähdytä kiehunut vierre 70 minuutin jälkeen, siirrä vierre käymisastiaan
- Lisää 10 grammaa US West Coast -hiivaa jäähtyneeseen vierteeseen
- Käytä olut 18°C lämpötilassa
Väri (SRM): 6.3 (EBC): 12.4
Katkeruus (IBU): 41.3 (Tinseth)
Mäskäystehokkuus (%): 83
Keittoaika (min): 66