Juomatarviketukku Lappo Oy | Kulkuripellontie 5 21420 Lieto | +358 50 526 3100 | [email protected]

Yleisohje kaikille WinExpert -viinipakkauksille

– Käymisaika 4, 6 tai 8 viikkoa.

Vaadittavat tarvikkeet

Tarvitset viinipakkauksen valmistamiseen seuraavat tarvikkeet – ks. esim. Aloituspakkaus kotiviinille MAXI

Vaihe 1 – Päivä 1 – käymisen aloitus

  1. Pese ja desinfioi astiat ja välineet hyvin, anna kaikkien välineiden lämmitä huoneenlämpöön.
  2. Kiehauta 2 litraa vettä, anna jäähtyä lämpimäksi ja kaada käymisastiaan. Lisää bentoniitti ja sekoita. Bentoniitti ei normaalisti liukene kokonaan.
  3. Lisää iso rypälemehutiiviste käymisastiaan. Huuhtele mehupussi kylmällä vedellä. Jos pakkauksessa on iso ja pieni reservimehupussi, lisää vain iso pussi.
  4. Lisää kylmää vettä kunnes kokonaismäärä nesteelle on 23 litraa.
  5. Jos pakkauksesa on tammilastuja tai tammimurskaa, lisää ne nyt.
  6. Sekoita hyvin ja mittaa ominaispaino mittarilla. Ks. alla oleva taulukko pakkausten ohjearvoista.
  7. Lisää kuivahiiva mehuun.
  8. Sulje astia kannella ja vesilukolla.
  9. Jätä käymään 20 – 25 asteessa kahdeksi viikoksi.

Vaihe 2 – Päivä 14 – käymisen päättäminen

  1. Tarkista viinin ominaispaino ja vertaa alla olevaan taulukkoon – jos ominaispaino on yli ilmoitetun, odota 48 tuntia ja tarkista uudelleen.
  2. Jos käyminen on valmis, lappoa viini kypsytysastiaan desinfioidulla lapolla.
  3. Lisää pakkauksessa oleva kaliumsulfiitti+kaliumsorbaatti viinin.
  4. Sekoita hyvin n. 10 minuuttia suuntaa välillä vaihtaen.
  5. Lisää pakkauksessa oleva kiisesoli. Jos kiisesolipaketteja on kaksi, lisää vain toinen.
  6. Jätä viini vesilukolliseen kypsytysastiaan päiväksi
Käymisaika Ominaispaino päivä 1 Ominaispaino päivä 14
4 viikkoa 1.070 – 1.097 < 0,996
6 viikkoa 1.080 – 1.100 < 0,996
8 viikkoa 1.080 – 1.100 < 0,996

Vaihe 3 – Päivä 15 – kirkastaminen

  1. Jos pakkauksessa oli pienempi reservimehupussi, lisää se viiniin.
  2. Lisää kitosani viiniin.
  3. Lisää toinen paketti kiisesolia tunti kitosanin jälkeen, jos pakkauksessa sellainen oli.
  4. Lisää tammikuutiot, jos niitä on pakkauksessa.
  5. Jätä viini vesilukolliseen astiaan lämpimään n. viideksi päiväksi, käännä astiaa jotta sedimentti irtoaa seinistä ja anna kirkastuksen jatkoa oheisen taulukon mukaan.
Käymisaika Kirkastussiirtopäivä Pullotuspäivä
4 viikkoa 26. päivä 28. päivä
6 viikkoa 40. päivä 42. päivä
8 viikkoa 54. päivä 56. päiv

Vaihe 4 – päivä 26-54

  1. Tarkista viinin kirkkaus. Jos ei ole kirkasta, odota 7 – 14 päivää.
  2. Siirrä varoen viini toiseen astiaan, pitäen huolta että sedimentti ei irtoa. Sulje astia tiivillä kannella tai tulpalla.
  3. Anna viinin seistä vähintään kaksi päivää.
    1. Jos aiot kypsyttää viiniä yli 3 kk, lisää n. 1,5 grammaa kaliumsulfiitta tässä vaiheessa.
    2. Jos aiot suodattaa viinin, tee se nyt. ÄLÄ koskaan suodata sameaa viiniä.

Vaihe 5 – Pullotus (vain kirkas viini)

  1. Lappoa pullotustikkua käyttäen viinin desinfioituihin pulloihin.
  2. Jos käytät luonnonkorkkia, jätä pullot pystyasentoon 3 – 5 päiväksi, varastoi sen jälkeen vaakatasossa tai alassuin.