– Käymisaika 4, 6 tai 8 viikkoa.
Vaadittavat tarvikkeet
Tarvitset viinipakkauksen valmistamiseen seuraavat tarvikkeet – ks. esim. Aloituspakkaus kotiviinille MAXI
- Käymisastia 30 l – vesilukolla
- Kypsytysastia 23 l – esim. carboy – vesilukolla ja tiiviillä korkilla
- Automaattilappo
- Sekoituskauha
- Ominaispainomittari
- Viinirosvo näytteenottoa varten
- Pullotustikun lapolle
- Viinipulloja 28 – 30 x 0,75 l, korkit ja korkittimen
Vaihe 1 – Päivä 1 – käymisen aloitus
- Pese ja desinfioi astiat ja välineet hyvin, anna kaikkien välineiden lämmitä huoneenlämpöön.
- Kiehauta 2 litraa vettä, anna jäähtyä lämpimäksi ja kaada käymisastiaan. Lisää bentoniitti ja sekoita. Bentoniitti ei normaalisti liukene kokonaan.
- Lisää iso rypälemehutiiviste käymisastiaan. Huuhtele mehupussi kylmällä vedellä. Jos pakkauksessa on iso ja pieni reservimehupussi, lisää vain iso pussi.
- Lisää kylmää vettä kunnes kokonaismäärä nesteelle on 23 litraa.
- Jos pakkauksesa on tammilastuja tai tammimurskaa, lisää ne nyt.
- Sekoita hyvin ja mittaa ominaispaino mittarilla. Ks. alla oleva taulukko pakkausten ohjearvoista.
- Lisää kuivahiiva mehuun.
- Sulje astia kannella ja vesilukolla.
- Jätä käymään 20 – 25 asteessa kahdeksi viikoksi.
Vaihe 2 – Päivä 14 – käymisen päättäminen
- Tarkista viinin ominaispaino ja vertaa alla olevaan taulukkoon – jos ominaispaino on yli ilmoitetun, odota 48 tuntia ja tarkista uudelleen.
- Jos käyminen on valmis, lappoa viini kypsytysastiaan desinfioidulla lapolla.
- Lisää pakkauksessa oleva kaliumsulfiitti+kaliumsorbaatti viinin.
- Sekoita hyvin n. 10 minuuttia suuntaa välillä vaihtaen.
- Lisää pakkauksessa oleva kiisesoli. Jos kiisesolipaketteja on kaksi, lisää vain toinen.
- Jätä viini vesilukolliseen kypsytysastiaan päiväksi
Käymisaika | Ominaispaino päivä 1 | Ominaispaino päivä 14 |
---|---|---|
4 viikkoa | 1.070 – 1.097 | < 0,996 |
6 viikkoa | 1.080 – 1.100 | < 0,996 |
8 viikkoa | 1.080 – 1.100 | < 0,996 |
Vaihe 3 – Päivä 15 – kirkastaminen
- Jos pakkauksessa oli pienempi reservimehupussi, lisää se viiniin.
- Lisää kitosani viiniin.
- Lisää toinen paketti kiisesolia tunti kitosanin jälkeen, jos pakkauksessa sellainen oli.
- Lisää tammikuutiot, jos niitä on pakkauksessa.
- Jätä viini vesilukolliseen astiaan lämpimään n. viideksi päiväksi, käännä astiaa jotta sedimentti irtoaa seinistä ja anna kirkastuksen jatkoa oheisen taulukon mukaan.
Käymisaika | Kirkastussiirtopäivä | Pullotuspäivä |
---|---|---|
4 viikkoa | 26. päivä | 28. päivä |
6 viikkoa | 40. päivä | 42. päivä |
8 viikkoa | 54. päivä | 56. päiv |
Vaihe 4 – päivä 26-54
- Tarkista viinin kirkkaus. Jos ei ole kirkasta, odota 7 – 14 päivää.
- Siirrä varoen viini toiseen astiaan, pitäen huolta että sedimentti ei irtoa. Sulje astia tiivillä kannella tai tulpalla.
- Anna viinin seistä vähintään kaksi päivää.
- Jos aiot kypsyttää viiniä yli 3 kk, lisää n. 1,5 grammaa kaliumsulfiitta tässä vaiheessa.
- Jos aiot suodattaa viinin, tee se nyt. ÄLÄ koskaan suodata sameaa viiniä.
Vaihe 5 – Pullotus (vain kirkas viini)
- Lappoa pullotustikkua käyttäen viinin desinfioituihin pulloihin.
- Jos käytät luonnonkorkkia, jätä pullot pystyasentoon 3 – 5 päiväksi, varastoi sen jälkeen vaakatasossa tai alassuin.