Kun olut maistuu oudolta – yleiset virhemaut ja mitä niille tehdään
Oluenvalmistus on helppoa, mutta mutkia mahtuu silti monia matkaan. Aistinvaraisesti on helppo havaita jos oluen maussa on jotain pielessä, mutta mitä? Tässä kirjeessä käymme läpi yleiset oluen virhemaut ja mitä niille voi tehdä. Viemäri ei nimittäin olekaan aina ainoa ratkaisu.
Näistä ja monista muista asioista voit lukea lisää John Palmerin How to Brew -kirjasta.
VIHREÄ OMENAN MAKU:
Vihreän omenan tai tuoreen kurpitsan makua olueen tuottaa asetaldehydi, jota muodostuu sivutuotteena alkoholin syntyessä. Tämä maku on merkkinä siitä, että oluesi ei ole vielä valmista nautittavaksi, vaan vaatii lisää kypsytystä.
VOIPOPCORN:
Voimainen maku johtuu diasetyylistä, joka on normaalin käymisen sivutuote ja joihinkin ale-tyyleihin kuuluva maku. Kun diasetyyliä tulee liikaa, johtuu se useimmiten heikosta hiivasta tai riittämättömästä hapesta käymisen aikana. Osan diasetyylistä voi poistaa antamalla oluen kypsyä rauhassa lisää.
KEITETTY VIHANNES:
Keitettyihin vihanneksiin liittyvät aromit kuuluvat osana erityisesti joihin vaaleisiin lager-tyyleihin. Sen lähde on DMS eli dimetyylisulfidi, jota syntyy vierteeseen luonnollisesti vaaleista maltaista. Koska DMS haihtuu keittäessä, kannattaa jättää kansi pois keitosta haihtumisen edistämiseksi. Myös nopea jäähdytys keiton jälkeen auttaa ehkäisyssä.
LIIKA ALKOHOLISUUS:
Liialliseen alkoholisuuteen on syynä useimmiten liian korkea käymislämpötila, jonka tuloksena olueen syntyy voimakkaammin maistuvia korkeita alkoholeja. Vaihtoehtoisesti syynä voi olla ylihiivaus.
EPÄMIELLYTTÄVÄN KUIVA SUUTUNTUMA:
Eli adstringentti maku. Tämä on esimerkiksi nuorille rypäleviineille ominainen maku, joka johtuu osittain esimerkiksi tanniineista. Olueen maku tulee usein mäskissä liiasta tai liian kuumasta vedestä. Se voi myös syntyä, jos käymisen aikana astian reunoille syntyvä ruskea kuona sekoittuu lopputuotteeseen.
SIIDERIMÄISYYS:
Oluessa siiderimäisyys voi johtua liiasta käymissokerien, erityisesti maissi- tai ruokosokerin lisäämisestä. Myös aiemmin mainittu asetaldehydi tuottaa siiderimäisyyttä. Näitä makuja voi vähentää lageroimalla olutta. On kuitenkin mahdollista, että makuvirhe johtuu etikkahappobakteerikontaminaatiosta, jolloin ainoa auttava tekijä on tarkempi hygienia seuraavassa keitossa.