Juomatarviketukku Lappo Oy | Kulkuripellontie 5 21420 Lieto | +358 50 526 3100 | [email protected]

Uutteiden tuunaus eli muokkaus

Kokeile uutteilla uutta!

Olutuutteet ovat helppo ja vaivaton aloituspiste kotiolutharrastukseen. Uutepaketti pitää sisällään valmiin mallasuutteen, joka liuotetaan lämpimään veteen, jolloin lopputulos on käytettävä vierre.

Uutteiden merkittävin etu on niiden vaatimien välineiden ja työn vähyys. Uutepaketista olueksi käyttäminen vaatii käytännössä vain mahdollisuuden lämmittää vettä, sekä käymisastian. Reseptit ovat yksinkertaisia ja vaativat vain vähän työtä. Tarjolla olevien uutteiden kirjo on laaja, joten aloittelijakin löytää itselleen mieluisan tyylin helposti.

Voit lukea lisää uutteiden perusvalmistuksesta sivuiltamme. Jos perusasiat ovat hallussa, tai kaipailet kokeilevampaa otetta kotikeittoosi, alla joukko vinkkejä uuteoluen tuunaukseen.

Uutteen tuunaus – helpompaa kuin ajattelet

Vaikka uutepaketti on periaatteessa valmis kokonaisuus, on sen tuunaaminen omanlaisekseen suorastaan ällistyttävän helppoa:

VAIHDA HIIVA

Ehdottomasti helpoin tapa muokata uutereseptiä on vaihtaa käytettävä hiiva. Paketin mukana tulevan kuivahiivan tilalle voi vaihtaa sopivamman, mielenkiintoisemman tai oudomman kuiva- tai nestehiivan. Tämä on myös oiva tapa vertailla hiivojen käymis- ja aromaattisia ominaisuuksia, sillä uutevierteet ovat usein tasalaatuisempia kuin kotimäskätyt. Jos käytät nestehiivaa ja startteria, ota startein koko huomioon vierteen kokonaismäärää laskettaessa.

LISÄÄ HUMALAA

Olutuutepaketit ovat useimmiten valmishumaloituja – eli mallasuutteeseen on lisätty tarvittava katkerohumalointi jo uuttamisprosessin aikana. Lisäksi monet paketit sisältävät kuivahumalan, joko aromiuutteena tai pellettinä.

Uutetta voi humaloida kuten muitakin vierteitä. Humalapelletit voit lisätä suoraan käymisastiaan pääkäymisen loppupuolella. Toinen vaihtoehto on keittää humalatee, eli keittää pellettejä humalapussissa vedessä halutun ajan ja lisätä sen jälkeen syntynyt tee vierteeseen. Pitkä keittäminen soveltuu erityisesti katkeroaromien lisäämiseen. Keittoaika ja määrä riippuvat reseptistä. Mitä pidempään humalaa keitätä, sitä enemmän saat siitä irti katkeroa, mutta sitä vähemmän aromia. Pelkän aromin lisäämiseksi ei humalaa tarvitse edes keittää, vaan voi antaa pellettien uuttua kuumassa vedessä esim. French press -kahvinkeittimessä.

Vielä helpompi metodi humaloinnin säätämiseen ovat humalauutteet – nämä ovat tiivistevalmisteita, jotka sisältävät humalan aromaattisia aineita erittäin konsentroidussa muodossa. Humalauutteita voi lisätä jo valmiiseenkin olueen muokkaamaan humalointia.

MUOKKAA MALLASPOHJAA

Uutepaketin mallaspohjaa on myös mahdollista muokata lisäämällä siihen aromia ja väriä erikoismaltaista. Steeppaus on prosessi, jossa maltaista liuotetaan veteen väriä ja aromia – käytännössä valmistetaan eräänlainen mallastee.

Prosessina steeppaus on erittäin helppoa – rouhitut maltaat laitetaan 65 – 75 asteiseen veteen mäskäyspussissapuoleksi tunniksi – ensiksi niistä irtoaa väriä, ja prosessin jatkuessa myös sokereita ja aromia veteen. Kun steeppaus on valmis, mallaspussi poistetaan vierteestä ja veteen liuotetaan mallasuute paketista. Huomio, että vaikka maltaiden rouhinta onnistuu tähän tarkoitukseen kotona esim. kaulimella, voit myös tilata meiltä valmiiksi rouhitut maltaat.

Mäskäyksestä steeppaus eroaa siinä, että entsyymitoiminta on vähäistä ja käymiskelpoisia sokereita irtoaa vain vähän. Steeppaus ei sovi perusmaltaille, jotka luovuttavat paljon käymiskelpoisia sokereita ja lisäävät mäskin entsyymitoimintaa. Sen sijaan steeppaus soveltuu erittäin hyvin suklaa-, paahto- ja karamellimaltaille, jotka tuovat mallaspohjaan väriä, makua ja vivahteikkuutta.

Tarkemmat steeppaus-ohjeet löydät omalta sivultaan.

Näillä vinkeillä saat uutteolueesi uusia tuulia.